Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šiatorská Bukovinka znova požiada o prevod hradu Šomoška na obec
Zdielať na

Šiatorská Bukovinka znova požiada o prevod hradu Šomoška na obec

Zdroj: gemer.org

Šiatorská Bukovinka sa nechce vzdať zrúcaniny hradu Šomoška a znova požiada o jeho bezplatný prevod na obec.

Šiatorská Bukovinka sa nechce vzdať zrúcaniny hradu Šomoška a znova požiada o jeho bezplatný prevod na obec. Takúto možnosť prevodu majetku štátu na samosprávu pripustil v marci tohto roka premiér Robert Fico, bývalý krajský úrad v Banskej Bystrici však žiadal za zrúcaninu od obce viac ako 16 miliónov korún.

ČTK to povedal starosta Šiatorskej Bukovinky Juraj Badinka. 
"Do konca mesiaca podáme žiadosť o prevod na príslušné ministerstvo," povedal Badinka.

Začiatkom tohto roka podľa neho premiér starostom sľúbil, že pokiaľ sa o pamiatky starajú, nebude problém s ich prevodom na obce. Pôvodnú žiadosť o bezplatný prevod však štát prostredníctvom krajského úradu zamietol.


Hrad Šomoška potrebuje podľa Badinku investície, na ktoré obec sama nemá peniaze. Pamiatku z 13. storočia navštívi ročne okolo 15.000 turistov najmä zo Slovenska a Maďarska. Bez rekonštrukcie však hrozí úraz niektorého z návštevníkov. Posledné práce na hrade skončili pamiatkari v 90. rokoch minulého storočia a odvtedy sú potrebné ďalšie opravy.

Šiatorská Bukovinka s ročným rozpočtom milión korún na ne bez prispenia fondov nemá peniaze. Obec počas prenájmu postavila k hradu náučné chodníky, vybudovala vstupný areál a momentálne dokončuje vyhliadkovú vežu. Šomoška je známa najmä jedinečným kamenným vodopádom zo šesťhranných stĺpov stuhnutého čadiča. Z rovnakého materiálu postavili aj samotný hrad na vrchole bývalej sopky.

Zrúcanina patrí k sústave hraničných hradov Novohradu, ktoré boli podľa povesti medzi sebou prepojené podzemnými chodbami. Jednotlivé hrady, medzi ktoré patrí aj Fiľakovský hrad alebo Salgo a Hollóko na maďarskom území, sú postavené tak, aby boli navzájom viditeľné.

Zdielať na

Najčítanejšie správy