Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Juh Slovenska sa dočká rýchlostnej cesty. NDS už vypísala tender
Zdielať na

Juh Slovenska sa dočká rýchlostnej cesty. NDS už vypísala tender

BRATISLAVA / Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila súťaž na zhotoviteľa úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce v dĺžke 13,5 kilometra. Predpokladaná hodnota stavebných prác na budúcom úseku R2 v plnom profile v okrese Lučenec predstavuje takmer 195 miliónov eur.

Ako v piatok informovali diaľničiari, ukončenie súťaže v závislosti od jej priebehu predpokladajú koncom tohto roka a následne by sa mala začať aj výstavba. Financovanie výstavby bude zabezpečené zo zdrojov štátneho rozpočtu. "Ide o historickú chvíľu pre južné Slovensko. Rok 2018 je rokom súťaží a prvá súťaž je na úsek Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce. Od Zvolena po Lučenec bude súvislá štvorprúdová rýchlostná cesta, ktorá pomôže motoristom, odľahčí obce a prispeje k rozvoju regiónu," povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Trasa úseku R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce začína dočasným napojením cesty prvej triedy I/16 na rýchlostnú cestu R2 v Mýtnej v podobe stykovej križovatky pred obcou Mýtna. Súčasťou rýchlostnej cesty bude 148 objektov, vrátane mimoúrovňovej križovatky Mýtna, jedenástich mostných objektov, z ktorých budú dominantné tri estakády v dĺžke 1,36 km, a šiestich protihlukových stien. Trasa úseku končí v mimoúrovňovej križovatke Tomášovce, na ktorú bude nadväzovať úsek R2 Tomášovce - Ožďany, pre ktorý je v súčasnosti vydané územné rozhodnutie.

"Tento rok chceme vyhlásiť štyri ďalšie súťaže na diaľničné úseky, ako aj desiatku súťaží na projektovú dokumentáciu. Rozostavať plánujeme viac ako 70 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest v trasách priorít vlády," uviedol generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin.

NDS plánuje v tomto roku vypísať súťaže aj na ďalšie úseky R2 - Kriváň - Mýtna (9,15 km), Rožňava - Jablonov nad Turňou (14,1 km) a Košice, Šaca - Košické Oľšany (21,25 km). Príprava týchto úsekov je v procese dokumentácie pre stavebné povolenie.

Celkové investičné náklady na R2 Mýtna - Lovinobaňa, Tomášovce mali pôvodne predpokladaný objem 204,8 mil. eur bez DPH, z toho stavebné náklady 195,1 mil. eur. Po úprave sa znížili na 168 mil. eur bez DPH - stavebné náklady 156,4 mil. eur, ostatné služby 5,4 mil. eur, výkup pozemkov 5,2 mil. eur a projektová dokumentácia 1 mil. eur. Ako v piatok informoval Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR, celkové odhadované náklady na projekt sú tak nižšie o 36,8 mil. eur bez DPH.

"Spoločenskú návratnosť projektu nie je možné posúdiť, nakoľko projektu chýba aktualizovaná dopravná prognóza a analýza nákladov a prínosov podľa platnej metodiky, čo zvyšuje riziká pre ekonomické aj dopravné posúdenie navrhovaných úsekov. Podľa existujúcej dopravnej prognózy prejde v roku 2040 navrhovaným úsekom R2 asi jedenásť tisíc vozidiel denne. NDS sa zaviazala model a dopravné prieskumy pred podpisom zmluvy aktualizovať," uviedol riaditeľ ÚHP Štefan Kišš.

Posúdená bola podľa rezortu financií len jedna alternatíva riešenia kvality a bezpečnosti dopravy na danom úseku - výstavba štvorpruhovej rýchlostnej cesty. Prebieha proces environmentálneho posudzovania väčšieho úseku Kriváň - Lovinobaňa, jeho ukončenie je nevyhnutným predpokladom pre vydanie stavebného povolenia. "Zníženie nákladov úpravou jednotkových cien o 37 mil. eur však návratnosť projektu zlepšuje," dodal Kišš.

Pozrite si archívnu reportáž, že s výstavbou diaľnic a rýchlostných ciest to u nás nie je ideálne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy