Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislavská MHD bude premávať do Rakúska
Zdielať na

Bratislavská MHD bude premávať do Rakúska

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Nová linka bude premávať do Hainburgu a Wolfsthalu už od decembra.

Z Bratislavy by od konca roka mala premávať nová linka mestskej hromadnej dopravy (MHD) do rakúskeho Hainburgu a Wolfsthalu. Nová služba pre cestujúcich má byť pripravená vo vianočnom období po vstupe Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

Spojeniu hlavného mesta s prihraničným regiónom Rakúska ešte stojí v ceste vydanie licencie pre slovenské autobusy a dohoda na cene prepravy. ČTK o tom dnes informoval bratislavský magistrát.

"Z oboch strán je maximálny záujem o využívanie tejto linky," poznamenal námestník primátora Bratislavy Milan Cílek. Spustenie linky sa očakáva 21. decembra, keď bude Slovensko definitívne v schengenskom priestore, dodal.

Podľa prepočtov Dopravného podniku Bratislava by mal cestovný lístok na linke stáť 1,20 eura (asi 40 Sk), čo je zhruba trikrát menej ako návrh rakúskych partnerov. Základný polhodinový lístok na linkách MHD, ktoré premávajú v uliciach hlavného mesta, vyjde na 18 korún. Za hodinu jazdy cestujúci zaplatia 22 Sk.

Autobusy na novej linke by mali v Bratislave zastavovať pod Novým mostom, premávať majú niekoľkokrát denne. Mestský dopravný podnik je na prevádzku už pripravený, Rakúšanom však zatiaľ chýba povolenie pre slovenské autobusy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy