Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Národný štadión postavia na Tehelnom poli
Zdielať na

Národný štadión postavia na Tehelnom poli

Zdroj: Evan Raskob/ilustračné

Tehelné pole bude v budúcnosti centrom nielen bratislavského, ale aj slovenského športu

Tehelné pole bude v budúcnosti centrom nielen bratislavského, ale aj slovenského športu. Poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave vo štvrtok zabili dve muchy jednou ranou, keď rozhodli o tom, že nová viacúčelová hala pre potreby MS 2011 v hokeji ako aj Národný futbalový štadión budú stáť vedľa seba na Tehelnom poli.

Mestské pozemky pod súčasným štadiónom ŠK Slovan Bratislava dostala vo štvrtok od poslancov na dlhodobý 50-ročný prenájom spoločnosť Národný futbalový štadión (NFŠ), a. s. Ide o takmer 55-tisíc metrov štvorcových na Tehelnom poli na ulici V. Tegelhoffa a NFŠ bude ročne za prenájom platiť 1000 Sk. Na budúci rok v lete by sa mal zbúrať súčasný štadión a na jeho mieste postavia moderný podľa noriem FIFA a UEFA.

"Zatiaľ vieme iba toľko, žeby mal mať kapacitu približne 30 000 miest na sedenie. Ak sa dodrží plán výstavby 18 až 24 mesiacov, v roku 2010 by mal byť nový futbalový štadión hotový. Tento krok poslancov nás dostáva z virtuálnej polohy do polohy samotnej realizácie. Som veľmi rád, že sa bude stavať na tradičnom mieste Tehelného poľa. Bolo symbolom bratislavského a slovenského futbalu a verím, že nový štadión bude svedkom nádherných stretnutí a úspechov bratislavských klubov a aj slovenskej reprezentácie," uviedol na štvrtkovej tlačovej besede na pôde magistrátu hlavného mesta prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) František Laurinec.

Podľa Laurinca bol Slovenský futbalový zväz iniciátorom myšlienky výstavby NFŠ. "Zväz urobil všetky potrebné kroky, ktorých výsledkom bol dnešný podpis dlhodobej nájomnej zmluvy. Do akciovej spoločnosti Národný futbalový štadión vstúpila finančná skupina J&T, ktorá by mala koordinovať postup investorov, aby súkromný kapitál mohol čo najskôr realizovať naše plány a želania. SFZ zostáva v polohe odborného garanta celého projektu a partnera mesta a štátnych inštitúcií," povedal Laurinec. Akciovú spoločnosť NFŠ založil Slovenský futbalový zväz (SFZ) na základe dohody s tromi bratislavskými klubmi - Interom, Slovanom a Artmediou a 16. augusta sa novým akcionárom stala firma TESAKO, s. r. o. blízka J&T.

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský k štvrtkovým udalostiam na magistráte poznamenal: "Rozhodnutím mestského zastupiteľstva sme podporili niečo, čo má celoslovenský dosah. Môžem sľúbiť, že sa budeme snažiť o maximálne zefektívnenie rôznych administratívnych procesov z hľadiska povoľovacieho konania. Rovnako chceme dosiahnuť synergický efekt v súvislosti s výstavbou multifunkčnej športovej haly pre MS v hokeji."

Športové centrum, ktoré v budúcnosti na Tehelnom poli vznikne (Národný futbalový štadión, viacúčelová hala a už stojace objekty - hokejový štadión Ondreja Nepelu a Národné tenisové centrum) bude aj podľa Laurinca v budúcnosti pýchou hlavného mesta Slovenska a zaujímavé bude aj v celoeurópskom kontexte.

Laurinec zatiaľ nekonkretizoval finančnú časť projektu výstavby NFŠ, čiže ktorá firma konkrétne bude stavať a za koľko. Podľa neho je to otázka pre hlavného akcionára a nie zástupcov SFZ. Podotkol však, že v dohľadnom čase sa k tejto téme uskutoční tlačová beseda, kde odznejú relevantné informácie.

Už teraz je isté, že slovenská futbalová reprezentácia odohrá najbližšiu kvalifikáciu o postup na MS 2010 stále mimo Národného futbalového štadióna, keďže ten bude stáť najskôr v roku 2010. "Máme prísľub od UEFA na predĺženie výnimky odohratia kvalifikácie na inom štadióne na Slovensku. Z našej strany však musí byť garancia procesu výstavby Národného futbalového štadióna," vysvetlil Laurinec.

Zdielať na

Najčítanejšie správy