Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Systém e-Zdravie má zrýchliť a zefektívniť naše zdravotníctvo. Je ale indiskrétny
Zdielať na

Systém e-Zdravie má zrýchliť a zefektívniť naše zdravotníctvo. Je ale indiskrétny

Archívne video

BRATISLAVA / Systém e-zdravie je postavený naruby. Je maximálne indiskrétny. Vyplýva to z vyhlásenia čitateľa, ktorý sa pozastavil nad tým, prečo lekárnik po zadaní rodného čísla v počítači uvidí našu liekovú históriu.

Pripomeňme, že od januára má systém elektronického zdravotníctva fungovať naplno, no nemocnice, lekári aj lekárne ešte vychytávajú jeho muchy. Šéfa lekárnickej komory sme sa opýtali, čo teda lekárnik v systéme uvidí, keď mu nadiktujeme naše rodné číslo.

"Vidí preskripcie, aj liekovú históriu za 6 mesiacov," hovorí šéf slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií lekárnik vidí len nevydané lieky, nie históriu. Odvoláva sa tiež na to, že zadanie rodného čísla je v súlade s platnými zákonmi. Tie počítajú s tým, že v budúcnosti by na zobrazenie citlivej informácie bolo potrebné použiť elektronický občiansky preukaz. Dnes stačí rodné číslo.

"Tí, ktorí nemajú elektronický, alebo ak lekárne nemajú čítačky, pacient poskytne súhlas tým, že poskytne rodné číslo. Prechodné obdobie je do 2021 teda kým budú mať všetci povinne elektronický občiansky preukaz," pokračuje Sukeľ. Niektorí pacienti by mohli mať obavy zo zneužitia citlivých diskrétnych informácií o svojom zdravotnom stave.

Podľa šéfa lekárnickej komory sa nemusíte báť. Podľa neho všeobecne farmaceuti vo svete získavajú viac kompetencií. A to nie len na odbremenenie lekárov.
"Nie je dôvod na obavy, lekárnik je viazaný mlčanlivosťou, má možnosť ovplyvniť terapiu, má kompetenciu upraviť dávkovanie, kontrolovať interakcie," vysvetľuje Sukeľ. Nový elektronický systém rozlišuje, kto čo vidí. Napríklad všeobecný lekár bez vášho súhlasu nevidí psychiatrické a psychologické záznamy. Špecialista vidí pacientsky sumár so život zachraňujúcimi údajmi, a ak mu dáte súhlas, tak aj ostatné zdravotné údaje.

Treba doplniť, že ak prídete do lekárne s klasickým papierovým receptom, lekárnikovi sa zobrazí iba daný liek z receptu. Nič iné. Centrálne ukladanie citlivých údajov o pacientoch do jedného systému však odborník považuje za mimoriadne nebezpečné. Podľa neho by mal systém veľmi citlivo nastaviť, kto a čo môže o nás vedieť.

"Aby aj množstvo ľudí, ktorí sa dokážu k tým informáciám dostať, boli limitovaní. Nemohol by to byť hocikto. Aby, keď mám nejakú citlivú diagnózu, tak aby si to nemohol prečítať hocijaký lekárnik. Keď tú centralizovanú databázu, centralizovanú aplikáciu niekto napadne, tak automaticky sa dostane k obrovskému množstvu informácií obrovského množstva ľudí," povedal bezpečnostný špecialista Pavol Lupták.

Pacienti by bodľa Pavla Luptáka mali mať plnú kontrolu nad tým, ktoré informácie ktorým lekárom prezradia a ktoré nie. Preto je podľa neho mimoriadne dôležité centrálnu databázu o našom zdravotnom stave dôkladne zabezpečiť. Lebo ak ju raz niekto napadne, o všetkých pacientoch na Slovensku môže získať všetky informácie. Svet už pozná precedens.

"Pred pár mesiacmi alebo rokmi teraz unikla kompletná databáza občanov v Indii, vrátane ich osobných údajov, vrátane biometrických údajov, vrátane všetkého. Dokonca si môžete kúpiť informáciu o osobných detailoch Inda za pár dolárov online," uviedol Lupták. Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré elektronické zdravotníctvo manažuje, tvrdí, že vytvorilo všetky možné opatrenia aby k úniku osobných údajov nedošlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy