Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Orave sa predstaví 63 gajdošov zo šiestich štátov
Zdielať na

Na Orave sa predstaví 63 gajdošov zo šiestich štátov

Zdroj: Lemurdillo

Na Orave sa už po siedmykrát uskutoční medzinárodný gajdošský festival Gajdovačka 2007

Oddnes do nedele sa na ňom predstaví 63 gajdošov - sólistov a ľudové hudby zo Slovenska, Česka, Poľska, Chorvátska, Anglicka a Holandska. Ako dnes informoval agentúru SITA riaditeľ Oravského osvetového strediska v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.
 
cieľom tohto ojedinelého festivalu je najmä prezentácia a zachovanie tradičných kultúrnych symbolov európskych regiónov, ku ktorým patrí hra na starobylé gajdy. Program dnes o 14:00 otvoria dve výstavy. V Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Dolnom Kubíne nainštalovali práce detí z medzinárodnej súťažnej výstavy Ľudoví muzikanti v umení a Detská hračka.


Piatkový program ponúka od 11 hodiny v kultúrnych domoch v obciach Oravská Polhora a Rabča v Námestovskom okrese výchovné koncerty pre deti, od 18 hodiny sprístupnenie výstavy fotografií a súťaž v speve ľudových piesní s názvom Tak spievala moja babka.

Sobotný program sa začne v rovnakom čase ako v piatok, t.j. o 11 hodine v Oravskej Polhore sprístupnením výstavy gájd Vladimíra Kovaříka z Prahy. Pre účastníkov festivalu, ktorí majú záujem priučiť sa základom hry na gajdy, je pripravené rozprávanie o gajdách a malá škola gajdovania s Lindsayom Davisonom, ktorý predstaví hru na škótskych gajdách.

Popoludní o 15 hodine je pripravený koncert účastníkov v poľských Wadoviciach, rodisku zosnulého pápeža Jána Pavla II. O 19 hodine sa začne šiesty ročník medzinárodnej súťaže mladých gajdošov O Zborovú nôtu. Do tohto ročníka sa prihlásilo 20 gajdošov.

Steve H

Cieľom súťaže sólistov - inštrumentalistov v hre na gajdy do 21 rokov je konfrontovať rozličné gajdošské nárečia, štýly hrania a prístupy a podporiť hru na tento nástroj medzi najmladšou generáciou. Sobotný festivalový deň vyvrcholí vo večerných hodinách programom s názvom Gajdošská aréna, v ktorom vystúpia všetci účastníci festivalu. Organizátori pripravujú aj ochutnávku tradičnej kuchyne.


Gajdovačka v nedeľu bude sprevádzaná slávnostnou svätou omšou, spomienkou na oravských gajdošov na cintorínoch v Sihelnom a Oravskej Polhore, popoludňajšou školou gajdovania, zasadnutím cechu slovenských gajdošov a galaprogramom v kultúrnom dome v Oravskej Polhore.

Hlavnými usporiadateľmi podujatia sú Žilinský samosprávny kraj - Oravské osvetové stredisko (OOS) v Dolnom Kubíne a Obecný úrad v Oravskej Polhore. Medzi ďalších spoluusporiadateľov patrí mesto Wadovice, Regionálny ośrodek kultury Bielsko-Biala, Občianske združenie slovenských gajdošov a MsKS v Dolnom Kubíne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy