Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kabinet rozhodne o úhrade nákladov spojených s riešením mimoriadnych situácií
Zdielať na

Kabinet rozhodne o úhrade nákladov spojených s riešením mimoriadnych situácií

Na úhradu nákladov spojených s riešením mimoriadnych situácií štát vyčlení 442 177 eur. Uvádza sa to v Návrhu na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie na územiach okresných úradov Žilina, Bytča, Rožňava, Liptovský Mikuláš a Stropkov. Dokument vypracoval rezort vnútra, dnes sa ním bude zaoberať vláda. Medzi mimoriadne situácie, ktoré si v prvej polovici roka 2017 vyžiadali finančné náklady, patrí podľa dokumentu napríklad sanácia brala pod hradom Strečno, zosuv pôdy v obci Terchová v Žilinskom kraji alebo poškodenie striech v obci Plešivec v okrese Rožňava následkom sneženia vo februári tohto roka. Nevyhnutné finančné prostriedky podľa dokumentu navrhuje rezort vnútra uvoľniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, pričom tieto finančné prostriedky odporúča poukázať do rozpočtovej kapitoly MV SR a následne zabezpečiť ich presun do rozpočtov dotknutých miest a obcí.


Obchodovať s emisnými kvótami bude od budúceho roku možné len prostredníctvom elektronického systému, ktorý bude slúžiť na predkladanie správ o emisiách skleníkových plynov, správ o činnosti prevádzky ako aj správ o overení a monitorovacích plánov. Vyplýva to z novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorú vláde predkladá ministerstvo životného prostredia. V predloženej novele sa určujú nové spôsoby použitia výnosov z predaja ročne pridelených emisných kvót.


Ministri by mali rokovať j o podpredsedoch Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Kabinet by mal k 21. septembru tohto roka odvolať z funkcie podpredsedu Miroslava Čelinského. Zároveň by vláda mala vymenovať dvoch podpredsedov regulačného úradu. Na tieto posty sú navrhnutí Jozef Mihok a Milan Kubala. Podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach predseda ÚRSO predkladá vláde návrh na vymenovanie dvoch podpredsedov úradu, a to do 90 dní od vymenovania do funkcie predsedu úradu, uvádza sa v materiáli.

Najčítanejšie správy