Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Rapid life sa vôbec nemusela stať. Národná banka mala podozrenie už v roku 2008
Zdielať na

Kauza Rapid life sa vôbec nemusela stať. Národná banka mala podozrenie už v roku 2008

BRATISLAVA / Poisťovňa Rapid life má na konte tisícky klientov, ktorí zo svojich zmlúv zrejme neuvidia ani cent. Táto kauza však ani z ďaleka nemusela zájsť tak ďaleko. Stačilo, že by zasiahli vyšetrovacie orgány. Televízia JOJ má totiž k dispozícii dokumenty, podľa ktorých Národná banka už pred takmer desiatimi rokmi videla v súkromnej poisťovni vážne porušenia zákona. Polícia a prokuratúra však podnet Národnej banky opakovane zmietli zo stola.

Bol rok 2008 keď sa v Národnej banke našlo zopár jedincov, ktorým sa nepáčilo fungovanie košickej poisťovne Rapid life. Už vtedy sa so svojim podnetom obrátili na Úrad špeciálnej prokuratúry.

V desať stranovom, osobne podanom trestnom oznámení v auguste 2008 vtedajší riaditeľ odboru dohľadu Národnej banky uvádza, že kontrolóri vedenie Rapid life v tom čase podozrievali zo skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, ale aj ďalších trestných činov.

Poisťovňa podľa ich zistení už vtedy vykazovala nižšiu hodnotu finančných rezerv ako v skutočnosti mala mať. Tiež mala skresľovať údaje s dopadom na Výkaz ziskov a strát, čo malo mať v konečnom dôsledku vplyv na výnosy klientov.

"Je možné prijať záver, že Prvá československá poisťovňa (Rapid life) vedome podávala (podsúvala) svojim klientom nepravdivé informácie, ktoré mohli ovplyvniť rozhodovanie a konanie jednotlivých klientov poisťovne," píše sa v oficiálnom podaní. 

Informácie TV JOJ v pondelok potvrdila aj nútená správkyňa, ktorá pri razii v Rapid life prebrala kompletnú dokumentáciu. Z nej až teraz postupne vychádza najavo, čo všetko vedenie poisťovne pred svojimi klientmi dlhé roky tajilo. Podľa dokumentov verifikuje aj opodstatnenosť spomínaného trestného oznámenia Národnej banky.  

Zamietli to pod koberec

"Údaje, ktoré Národná banka Slovenska v roku 2008 v trestnom oznámení uviedla, boli pravdivé a jednoznačne už vtedy nasvedčovali tomu, že došlo k spáchaniu viacerých skutkov, ktoré zakladajú skutkovú podstatu viacerých trestných činov," uviedla nútená správkyňa, Irena Sopková. 

"Národná banka Slovenska (NBS) urobila všetky procesné kroky, ktoré jej zákon umožňoval," povedala Martina Solčányiová, hovorkyňa NBS. 

Toto podanie Národnej banky bolo však, ľudovo povedané, zametené pod koberec.

Podanie totiž z Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku smerovalo do Košíc, na Okresnú prokuratúru. Odtiaľ zasa na okresné policajné riaditeľstvo. Tam sa to však dlho neohrialo a pod neustálym dohľadom prokurátora prípad posunuli vtedajšiemu Úradu boja proti korupcii. 

"Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii trestné oznámenie NBS odmietol, nakoľko v tomto prípade nebol dôvod na začatie trestného stíhania," povedal Branislav Bujňák z Krajskej prokuratúry v Košiciach. 

Nasledovali sťažnosti voči zastaveniu stíhania, podanie na policajnú inšpekciu, či dokonca priamy list viceguvernéra Národnej banky Martina Barta vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi so žiadosťou o preskúmanie. Ani to však nepomohlo a Rapid life poisťoval a vyberal peniaze od nič netušiacich ľudí ďalej.

"Keď si zoberieme, že je to obdobie skoro ôsmych až deviatich rokov, koľko poškodených nemuselo byť, keby toto trestné oznámenie bolo zákonným spôsobom a riadne preverené," myslí si Sopková.

Dnes Rapid life nemá na konte takmer žiaden majetok. Vo vzduchu lieta takmer 25 miliónov eur. 15 tisíc klientov by sa malo prihlásiť do očakávaného konkurzu a čakať na výsledok, ktorý je už teraz viac menej istý. A bývalé vedenie poisťovne je zatiaľ na slobode, bez akéhokoľvek obvinenia.

Najčítanejšie správy