Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lacnejšie riešenie výstavby R2 sa môže odraziť na bezpečnosti
Zdielať na

Lacnejšie riešenie výstavby R2 sa môže odraziť na bezpečnosti

BRATISLAVA/ROŽŇAVA / Zatiaľ čo v roku 2016 ešte vláda sľubovala výstavbu rýchlostnej cesty R2, dnes ministerstvo financií tvrdí, že dobudovanie diaľnice od Kriváňa po Košice by bolo nehospodárne. Hľadajú lacnejšie riešenie.

"Hľadáme riešenie, ktoré môže byť postavené skôr a lacnejšie, ako pôvodný návrh rýchlostnej cesty. Riešením môže byť napríklad rýchlostná cesta v polovičnom profile, alebo modernizácia cesty I. triedy," tvrdí Štefan Kišš, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze. 

V čom ministerstvo vidí priestor na šetrenie, dopravný analytik vidí nižšiu bezpečnosť. "Na ceste prvej triedy nie sú oddelené protismery, a preto sú cesty prvej triedy značne rizikové. Na Slovensku je najvyšší počet úmrtí práve na takýchto cestách," konštatuje analytik Jozef Drahovský. 

Ministerstvo financií čaká na analýzy od ministerstva dopravy, ktoré by malo dať odpoveď na otázku, či po ceste jazdí dostatočný počet áut. "Kľúčovým ukazovateľom pre to, aká by tá cesta mala byť sú v princípe intenzity, teda počty áut, ktoré na tej ceste budú jazdiť," tvrdí Kišš. 

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja hovorí, že je niekedy ťažké zhodnúť sa s Útvarom Hodnoty za peniaze: "Je ťažko odpísať si od stola čo tam treba naprojektovať. Ja by som ich veľmi rád privítal, keby si s nami prešli tú cestu a uvideli, aká tam je situácia."

Najčítanejšie správy