Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nemáte platnú STK alebo EK? Takto jednoducho si znížite pokutu
Zdielať na

Nemáte platnú STK alebo EK? Takto jednoducho si znížite pokutu

SLOVENSKO / Za neplatnú, či chýbajúcu emisnú a technickú kontrolu zaplatia vodiči na pokutách stovky eur. Ministerstvo dopravy, ale prišlo s niekoľkými zmenami. Potešiť by mali najmä zábudlivcov.

Ak vám vyprší na "estékáčke" či "emisnej" doba platnosti, môže vám domov prísť mastná pokuta. Tá má teraz hodnotu až 165 eur za STK a ďalších 165 eur za emisnú kontrolu. Dokopy teda zaplatíte až 330 eur.

Od 1. januára 2016 ale platí, že ak svoju chybu napravíte a pokutu uhradíte do 15 dní, tak zaplatíte dve tretiny. Čo znamená, že zaplatíte miesto 330 eur 220.

Nižšie pokuty

Pokutám v takejto výške by malo, ale o pár mesiacov odzvoniť. Ministerstvo dopravy totiž pripravilo novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a vláda novelu prednedávnom schválila.

"Novela zákona by mala vstúpiť do platnosti do konca roku 2017. Pokiaľ si prevádzkovateľ vozidla aj dodatočne splní svoju povinnosť, to znamená, že absolvuje technickú aj emisnú kontrolu prípadne vyradí vozidlo z evidencie pokuta sa bude považovať za uhradenú ak do 15 dní uhradí jednu tretinu z pokuty," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová.

V praxi to znamená, že vlastníci vozidiel ak všetko stihnú a uhradia do 15 dní, tak ich to bude v konečnom dôsledku stáť miesto 220 eur len 110. Čiže 55 za STK a ďalších 55 za EK. Samozrejme plus poplatok za novú emisnú a technickú kontrolu.

Štát vám to pripomenie

Podľa ministerstva to má majiteľov áut motivovať. "Tento nástroj bude motivačným nástrojom pre vodičov, aby jazdili bezpečne na bezpečných vozidlách a vyhli sa zbytočným pokutám," dodala Viciaňová.

Vyhnúť sa takýmto zbytočným pokutám sa dá aj inak. Stačí ak sa majitelia áut bezplatne zaregistrujú na stránke www.jiscd.sk. Tam následne vyplnia údaje o svojom aute, ako evidenčné číslo a číslo veľkého technického preukazu. Ďalej tam zadajú svoje číslo mobilného telefónu a e-mail.

Na tieto kontaktné údaje vám potom prídu upozornenia o skončení vašej platnosti. Systém vás automaticky upozorní 30 a následne 14 dní pred skončením platnosti STK a EK. Ak auto napríklad predáte údaje na stránke jednoducho vymažete a upozornenia vám prestanú chodiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy