Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pohraničné obce za našimi hranicami praskali vo švíkoch. Slováci nakupovali
Zdielať na

Pohraničné obce za našimi hranicami praskali vo švíkoch. Slováci nakupovali

BRATISLAVA / Bratislava, aj iné mestá Slovenska, boli dnes vyľudnené. Zato rakúske obce za hranicou praskali vo švíkoch. To je realita na Slovensku v dôsledku zavretých obchodov. Väčšina ľudí totiž čas na veľké nákupy inokedy nemá. Naše peniaze tak budú smerovať za hranice.

Na slovensko-rakúskych hraniciach bola v stredu predpoludním dramatická situácia. Obrovské kolóny a dlhé čakanie. Zápcha je výsledok zavretých obchodov na našom území. Slováci sa totiž celé predpoludnie masovo presúvali do Rakúska. Medzi nimi boli aj takí, ktorí sa šli kúpať alebo turisti. Ale veľkú väčšinu zrejme tvorili práve ľudia, ktorí išli za nákupmi, pretože práve vo sviatky si ich môžu dovoliť bez akéhokoľvek časového stresu. "Deje sa vlastne to, čo sme aj očakávali, čo znamená výpadok tržieb domácich predajcov a tiež výpadok na spotrebných daniach, napríklad aj DPH, čo pocíti aj štát," myslí si ekonomický analytik Peter Goliaš. 

"Považujem to za škodu našej ekonomiky, čo sa deje, lebo my ako malí podnikatelia sme tí, ktorí si toto celé odnesú," hovorí podnikateľ Oliver Frolo. Tvrdí aj to, že takéto rozhodnutie je prudko nesystémový krok.

Parkoviská pred rakúskymi obchodmi a obchodnými centrami boli v stredu úplne plné. Nakúpiť si prišli dôchodcovia, matky s deťmi aj celé rodiny. O nespokojné reakcie ľudí, na margo zatovrených obchodov na Slovensku, núdza vôbec nebola. Okrem toho samotní predavači utrpia tiež. Prídu totiž o príplatky za prácu počas sviatku. Aj preto boli sviatky medzi personálom v obľube. Obchodníci môžu svoje straty síce rátať už zajtra. Čakajú ich ale ďalšie sviatky. Rozšírenie ich počtu je dosť výrazné. "Ten počet dní stúpol z 3,5 na 15,5. Myslím si, že to bude vidno už aj na tých veľkých číslach," hovorí Goliaš. 

Nápor slovenských nakupujúcich zažilo aj Maďarsko. Autá so slovenskými evidenčnými číslami na parkovisku pred nákupným centrom v maďarskom Komárome nie sú ničím nezvyčajným, avšak v stredu sa ich počet znásobil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy