Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa hlavy štátu je práve rómsky problém najväčšou výzvou Slovenska
Zdielať na

Podľa hlavy štátu je práve rómsky problém najväčšou výzvou Slovenska

SLOVENSKO / Prezident Andrej Kiska navštívil v posledných dňoch viacero rómskych lokalít a z toho čo videl zostal zhrozený. Podľa hlavy štátu je práve rómsky problém najväčšou výzvou Slovenska. Z celkovej populácie tvoria 10 percent a podľa hlavy štátu ak sa nebude dariť Rómom, nebude sa dariť ani našej krajine.

"Je veľa dobrých projektov ktoré fungujú, ale zle je, že sú len lokálne, nie celospoločenské," povedal Andrej Kiska.


"Viete, tie akčné plány, programy sú stále. Áno sa zdokonaľujú a je úplne jedno koľko splnomocnencov sa vystrieda," hovorí Klára Orgovánová, riaditeľka Rómskeho inštitútu.

"Je veľa dobrých príkladov, napríklad v Hrhovej starosta zriadil sociálne podniky a znížil nezamestnanosť. Ale čo robí štát?" hovorí Ján Orlovský z Nadácie otvorenej spoločnosti. 

"Je mojou povinnosťou vytvárať tlak na politikov, aby začali veci riešiť. Ak sa nebude dariť Rómom, nebude sa dariť ani našej krajine. Máme 160 osád a nemajú v nich základ vodu," hovorí Kiska.

Prezident a odborníci sa zhodli. Rómsky problém nebude problémom, ak ho začne riešiť štát, nie mimovládne organizácie s lokálnym dosahom. Aj peniaze zo štrukturálnych fondov sú presmerované do iných oblasti, než na zlepšenie života Rómov.

"Jednoznačne. 80 percent štrukturálnych fondov je presmerovaných na infraštruktúru. Stavajú sa diaľnice a obnovujú obce, námestia," dodáva Orlovský.

"Pre stranu SMER-SD je rómsky problém dôležitý. Ale ako sme sa vyjadrili na poslednom sneme - najprv sú povinnosti až potom práva," hovorí Ľubica Končálová zo SMERU-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy