Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obrovský úspech našich lekárov. Zlepšia kvalitu onkologických pacientov
Zdielať na

Obrovský úspech našich lekárov. Zlepšia kvalitu onkologických pacientov

BRATISLAVA / Lekári v bratislavskej univerzitnej nemocnici pomáhajú pacientom s rakovinou tráviaceho traktu pomocou špeciálneho zákroku známeho ako rendez-vous. Ide o medicínsky náročný úkon - navigované stretnutie v žlčových cestách upchatých v dôsledku spomínaného ochorenia.

Lekári Univerzitnej nemocnice Bratislava sa pochválili unikátnym zákrokom, ktorý výrazne zlepšuje kvalitu života onkologických pacientov.

Hovorí sa tomu rendez-vous, teda po slovensky, rande. V tomto prípade ide o rande dvoch špecialistov gastroenterológa a rádiológa, na veľmi ťažko dostupnom mieste, v žlčových cestách. "Pacient bol pri vedomí, bolesť mu tlmili sedatíva. Pod sonografickou a röntgenovou kontrolou sme mu cez pečeň napichli žlčové cesty. Potom sme prešli cez oblasť zúženia až do dvanástnika, kde sme ponechali vodiče pre endoskopistu. Boli sme pripravení na rendez-vous,“ opísala prvú etapu úkonu Magdaléna Mižičková, vedúca lekárka I. rádiologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK), Slovenskej zdravotníckej Univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Nemocnici Staré Mesto.

 Pacientovi sme cez ústa zaviedli endoskop a šli kolegom oproti. Špeciálne vodiče sme smerovali cez pečeň, žlčové cesty až do dvanástnika. Doň následne prenikli rádiológovia vodiacimi drôtmi a v tom momente sme vďaka nim mohli zaviesť drény na odvedenie žlče. Stretli sme sa - technika rendez-vous sa podarila," hovorí Ľudovít Lukáč z I. internej kliniky LF UK a UNB v Nemocnici Staré Mesto.

Bez odvedenia žlče by človek rýchlo zomrel. Bežne sa takéto situácie riešia tak, že lekári urobia pacientovi vývod z tela, takže mu z boku trčí hadička. To prináša riziko infekcií a ďalších komplikácií, pretože žlč netečie tam, kam má. A v neposlednom rade - je to veľmi nepohodlné. 

Ako hovorí doktorka Magdaléna Mižičková, ktorá bola na spomínanom rande, po tomto zákroku netrčí z tela nič a žlč prúdi tak, ako prúdiť má.

Tento zákrok je v našich končinách unikátny, pretože vyžaduje spoluprácu dvoch špecializovaných tímov na dvoch operačných sálach. V jednej pripravia rádiológovia cestu pre endoskop a pacienta prevezú do druhej, kde nastúpia gastroenterológovia. Zákrok trvá približne 2-4 hodiny. Ako prezradili lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava, doteraz urobili dve takéto rendez-vous. A v najbližších dňoch sa chystajú na ďalšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy