Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nahliadnite do zákulisia TV JOJ, ako sa u nás starajú o deti zamestnancov
Zdielať na

Nahliadnite do zákulisia TV JOJ, ako sa u nás starajú o deti zamestnancov

BRATISLAVA / Akcie, kedy berú rodičia deti do práce sa konajú v Spojených štátoch, Kanade, či Austrálii pravidelne už veľa rokov. Najmä s cieľom ukázať deťom, kde ich rodičia pracujú. Zoznámiť ich s ich pracoviskom, i kolegami. Na Slovensku sa podujatie s takýmto názvom koná druhýkrát. Má však ešte iný rozmer.

"Hlavným cieľom je poukázať na to, že rodičia potrebujú zlaďovať osobný a pracovný život. A zamestnávateľ by im mal vychádzať v ústrety. Napríklad možnosťou priniesť si dieťa do práce, keď je to nutné alebo zriaďovaním firemných škôlok, jaslí, či flexibilnými pracovnými hodinami," vysvetľuje poslankyňa Simona Petrík. 

Vo vyspelých krajinách je vytváranie pracovných podmienok pre mamičky bežné. Na pracovisku sú miestnosti na dojčenie, detské kútiky, herne, aj ďalšie benefity. Aj u nás sa v tomto smere posúvame vpred. Nielen preto, že u nás pôsobia veľké zahraničné firmy, ktoré so sebou prinášajú aj svoju firemnú kultúru, ale aj vďaka nášmu členstvu v Európskej únii.

Aj v televízii JOJ je chodba pri spravodajstve plná detských atrakcií. Klavír, videohry, kocky, bábiky. Aj to je súčasťou detského kútika. Deti sú tu jednoducho vítané. 

"Myslím, že náš šéf je jediný šéf na svete, ktorý dal priniesť prebaľovací pult priamo do svojej kancelárie a aj sám osobne mi prebaľoval bábätko. Takúto podporu by určite privítala každá pracujúca mamička," hovorí s úsmevom moderátorka Aneta Paríšková. 

Keby sa takto bezproblémovo mohli ženy vracať do práce a skĺbiť rodinný život s pracovným, možno by sa aj rodilo viac detí. Lebo by sa nemuseli rozhodovať, či dieťa alebo kariéra.

"Príklady krajín, ktoré nemajú problém s demografickým rastom sú tie, kde sa ženy veľmi skoro vracajú do práce, napr. Škandinávia, či Španielsko. Pretože ženy, ktoré sa vracajú do práce zároveň vytvárajú tlak na služby, ktoré si zakupujú. Skorý návrat žien prispieva k všeobecnému blahobytu, aj rodinnému," myslí si sociologička Silvia Porubänová. 

Tí, ktorí presadzujú, aby bola žena doma s dieťaťom aspoň tri roky, by však mohli namietať, že skorý návrat matky do práce by mohol mať na dieťa negatívny vplyv.

"Rodičovská dovolenka je moderný verejnopolitický benefit. Aj naše staré matky, či už pracovali na poli alebo v dielňach sa po šestonedelí vracali do práce. Takže myslieť si, že je prirodzeným statusom dieťaťa byť 3 roky doma s matkou, to nie je pravda. Aj deti v minulých storočiach žili v rámci širšej rodiny, prípadne sa o nich starali učni, tovariši a podobne," dodáva Porubänová, 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy