Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia, ktorí k nám cestujú z iných krajín, nemajú žiadnu očkovaciu povinnosť
Zdielať na

Ľudia, ktorí k nám cestujú z iných krajín, nemajú žiadnu očkovaciu povinnosť

BRATISLAVA, KOŠICE / Otázku očkovacej povinnosti otvoril prípad zahraničného študenta, ktorý navštevuje školu v Košiciach. Priniesol infekčnú chorobu osýpok. Pri návšteve iných krajín Európskej únie, alebo sveta, je kontrola, či návštevníci podstúpili predpísané očkovanie danej krajiny, bežná. Zoznam povinných očkovaní, musí turista, alebo človek, ktorý tam chodí za prácou, doložiť. Slovensko takúto povinnosť nemá. Očkovať sa musia iba obyvatelia nášho štátu.

Žltá zimnica, ktorá sa vyžaduje u každého človeka staršieho ako jeden rok, je povinná až v 17 krajinách a odporúča sa v ďalších štátoch Afriky, Strednej a Južnej Ameriky. Cholera sa odporúča v prípade pracovných alebo rekreačných pobytov v oblastiach epidémie. Pri ceste do niektorých krajín mimo Európskej únie sa odporúča aj očkovanie proti poliomyelitíde, Japonskej encefalitíde, Brušnému týfusu, vírusovej hepatitíde typu A a B aj záškrtu. Ten sa očkuje aj u nás.

Úrad verejného zdravotníctva toto očkovanie odporúča iba ľuďom starším ako 40 rokov, ktorí cestujú na dlhšie pobyty. Ľudia, ktorí cestujú z tretích krajín k nám, žiadnu očkovaciu povinnosť nemajú. "Aktuálne sa povinnosť dokladovať svoje zaočkovania, napríklad od zahraničných študentov, nevyžaduje, nakoľko epidemiologická situácia je priaznivá a v tejto vekovej kategórii nevznikajú vakcinačné diery. Naša pozornosť sa sústredí na azylantov a migrantov z rizikových oblastí,"  hovorí Zuzana Drobová, hovorkyňa ÚVZ.

Hrozba osýpok

Posledný prípad osýpok bol na Slovensku zaznamenaný v roku 2005. Situácia sa ale v posledných rokoch zhoršila, v Európe vznikajú lokálne epidémie a ani Slovensko nemusí byť výnimkou. Kolektívna imunita je oslabená v štyroch krajoch - v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom aj v Košickom, kde sa objavil prvý potvrdený prípad. Každý, kto prišiel s nakazeným do styku, by mal byť do troch dní preočkovaný. " Hlavný hygienik Slovenskej republiky odporučil všetkým zdravotným poisťovniam, aby preplatili očkovanie proti osýpkam rizikovým skupinám. Poisťovne výzvu prijali, ale upozorňujú, aby pacienti vakcíny v lekárni neplatili,pretože následne im peniaze vrátené nebudú. Riziko zvyšuje aj fakt, že očkovať proti osýpkam sa u nás začalo až v roku 1969, staršie ročníky si musia dávať väčší pozor.

Rovnako je počet rodičov, ktorí sa rozhodli nedať svoje deti zaočkovať, z roka na rok vyšší. Rodičia nemusia panikáriť, ale majú byť pozornejší. Inkubačná doba u osýpok je v priemere 10 dní. Nakoľko vysoká horúčka a výsyp sa môže objaviť aj pri iných ochoreniach, odborníci odporúčajú pri podozrení, navštíviť lekára. "Je to tiež bezpečná cesta, lebo neohrozujeme okolie. Vlastne, tie ďalšie deti, ktoré by neboli imunizované, iným slovom očkované, by boli v riziku a možnosti nákazy," uvádza primárka oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie UNB, Elena Lazarová.

Ako postupovať

V prípade, že je dieťa infikované, lekári odporúčajú dodržať zásady izolácie, vyhnúť sa preprave v MHD, rovnako ako čakania v čakárni medzi ostatnými ľudmi. "No rozhodne je vhodné voliť prepravu súkromným autom a navštíviť  všeobecného lekára alebo rovno infekčné kliniky. Tí pacienta izolujú do karanténnej čakárne,"  radí ako konať v danej situácii Lazarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy