Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanec Milan Krajniak chce zákaz stavania mešít na Slovensku
Zdielať na

Poslanec Milan Krajniak chce zákaz stavania mešít na Slovensku

BRATISLAVA / Na Slovensku mešity nechceme. S týmto tvrdením Kollárov poslanec Krajniak predložil do Národnej rady zákon, ktorým chce zabrániť prípadnej výstavbe moslimských modlitební na Slovensku. Argumentuje teroristickým rizikom. Bezpečnostný expert, ale hovorí, že hrozbou je skôr takéto verejné otváranie kontroverzných tém.

Kollárov poslanec sa rozhodol ochrániť Slovensko. Do parlamentu predložil novelu stavebného zákona, ktorým chce zakázať stavbu moslimských modlitební, a ich minaretov.

"Mešity priťahujú a sústreďujú ľudí, ktorí pôvodne neboli vo svojich názoroch radikálni a práve v prostredí mešít a prostredí imámov sa radikalizovali," hovorí Milan Krajniak, poslanec za Sme rodina.

Krajniak preto chce aby sa zmenil Stavebný zákon a zákon o cirkvách, prostredníctvom ktorých by moslimom zakázal registrovať ich cirkev a stavať ich chrámy.

Moslimská komunita, ktorá žije na Slovensku reagovala písomne. Z návrhu parlamentného poslanca sú zhrození.Zo stanoviska Islamskej nadácie:

"Islamská nadácia rázne odmieta Krajniakovo zdôvodnenie návrhu zákona, v ktorom sa uvádza, že mešity sú "náborové a logistické centrá teroristov" a ich výstavba zvyšuje hrozbu teroristického útoku v krajine. Svojvoľné narábanie so štatistikami a vytváranie dojmu, že náboženské centrá sú centrami terorizmu, je neakceptovateľné."

Bezpečnostný expert

"Ja si myslím, že by sme mali niektoré témy menej diskutovať verejne. Viac by sme sa im mali venovať z hľadiska bezpečnostného," hovorí  bezpečnostný expert Andor Sandor.

"Pevne veríme, že iniciatíva požadujúca zákaz výstavby mešít na Slovensku poslúži ako memento k tomu, aby slovenských moslimov v budúcnosti nepostihol osud slovenských židov z minulosti," píše sa v stanovisku Islamskej nadácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy