Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vo Vysokých Tatrách hrozia lavíny
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách hrozia lavíny

VYSOKÉ TATRY / Po takmer dvojdňovom snežení sa vo štvrtok vo Vysokých Tatrách konečne vyjasnilo. Ľudia mohli obdivovať nádherné biele hory, aj keď trošku nebezpečné - hrozia lavíny. Horská služba urobila preventívny odstrel v Lomnickom sedle.

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Je spôsobené poslednou periódou sneženia sprevádzanou veľmi silným vetrom o sile mohutnej víchrice.

Tento stupeň platí obzvlášť pre záveterné svahy s juhovýchodnou, východnou a južnou orientáciou, kde bol sneh vplyvom silného vetra prenášaný. V takýchto miestach sú vplyvom vetra vytvorené snehové vankúše a dosky, ktoré je možné už pri malom dodatočnom zaťažení uvoľniť, obzvlášť na strmých svahoch.

Na hrebeňoch a bezprostredne pod nimi vytvára vietor snehové preveje a jazyky, ktoré sa môžu samovoľne alebo vplyvom zaťaženia uvoľniť. Počas dňa je možné uvoľnenie aj spontánnych lavín. Nový voľný sneh, si zachováva prachový charakter a nie je ešte dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou. Pohyb v takomto teréne treba dôkladne zvážiť, uvedomovať si riziká a rozumieť sa zásadám bezpečného pohybu v lavínovom teréne.

Riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nižšie vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky a nižšiu nadmorskú výšku. Tu platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Uvoľnenie lavín v týchto horstvách je možné hlavne na záveterných svahoch s juhovýchodnou orientáciou. Aj tu vietor v najvyšších polohách vytváral mohutné preveje a na záveterných svahoch ukladal sneh do vankúšov a dosiek, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy