Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Politické dianie na blízkom východe prostredníctvom kuchárskej knihy
Zdielať na

Politické dianie na blízkom východe prostredníctvom kuchárskej knihy

BRATISLAVA / Situácia v Sýrii, Iraku a v ďalších konfliktných arabských krajinách sa zrejme neupokojí ešte niekoľko desiatok rokov. Tvrdí to arabistka, bývalá diplomatka a dcéra slovensko-irackých rodičov Emire Khidayer. Život v arabských regiónoch, v ktorých kresťania, Židia a Arabi moslimovia žijú vedľa seba, obsiahla v knihe, v ktorej opisuje aj politické dianie na Blízkom východe.

Zaujímavé je to, že o tom všetkom hovorí prostredníctvom knihy o klasickej arabskej kuchyni. Vojnový konflikt v Sýrii, ovládnutie irackého mesta Mósul islamistami spred dvoch rokov, rozpútanie krvavej občianskej vojny, ktorej hrôzostrašný obraz vystihujú katastrofické zábery na zničené sýrske mestá Aleppo či Homs. A tisíce ľudí, ktorým vojna zobrala všetko. Toto všetko je arabský svet taký, ako ho aktuálne prinášajú svetové agentúry v dennom spravodajstve.

Emire Khidayer prešla sedemnásť krajín krajiny Blízkeho východu a severnej Afriky. Aby cez tradičnú miestnu kuchyňu ukázala inak arabský svet a jeho ľudí, z ktorého aj kresťanská Európa má najmä pre hrozby terorizmu, väčšie obavy ako kedykoľvek predtým. Jej viac ako 300 stranová kniha odkrýva cez arabské jedlá kultúru a politiku, ktorej len ťažko rozumieme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy