Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Varovné a odpudzujúce obrázky chce únia presadiť aj na fľašiach alkoholu
Zdielať na

Varovné a odpudzujúce obrázky chce únia presadiť aj na fľašiach alkoholu

Zdroj: ISIFA

BRUSEL / Na fľašiach tvrdého alkoholu sa môže čochvíľa objaviť napríklad nápis "alkohol zabíja" alebo niečo v podobnom duchu. Európska komisia totiž uvažuje, že takéto výstrahy umiestni aj tam. Ako píše internetový portál aktuality.sk podľa odborníkov to môže byť účinné, stačiť to ale určite nebude.

So škaredými obrázkami chorých ľudí sa stretávame už na škatuľkách cigariet. Podľa portálu aktuality.sk chce takéto varovania Európska komisia dať aj na fľaše tvrdého alkoholu, Portál dodáva, žeby tam mala byť zároveň aj informácia o počte kalórií.  

Začalo to Írsko

Írska vláda pritom vlani v decembri schválila zákon, ktorý prikazuje výrobcom informovať o škodlivosti alkoholu. Platí aj špeciálna daň na každý gram alkoholu a je tam zakázaný predaj a propagácia alkoholu na niektorých verejných miestach. 

Eurokomisár Vytenis Andriukaitis by privítal takéto opatrenia v celej únii. Ľudia si tak podľa neho skôr uvedomia, aká je nadmerná konzumácia alkoholu riziková. Uvedomuje si však, že samotné obrázky v boji proti závislosti od alkoholu stačiť nebudú. 

Okruhlica: Nestačí to

Ako povedal pre portál aktuality.sk slovenský odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica "aspoň trochu by to upozornilo na tie riziká pitia alkoholu, o ktorých sa málo vie." Podľa neho treba ale aj znížiť reklamu, zvýšiť cenu a znížiť počet miest, kde sa tvrdý alkohol dá kúpiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy