Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Horúčavy pobláznili prírodu, najviac trpia včely
Zdielať na

Horúčavy pobláznili prírodu, najviac trpia včely

BRATISLAVA / Už niekoľko dní padajú teplotné rekordy. V slovenských záhradách dozrieva ovocie. Na severnom Slovensku sú to broskyne, na strednom figy a na juhozápade hurmikaky, takzvané "židovské čerešne", či kiwi. Aj včely sa zbláznili a chystajú sa na druhú medovú sezónu. Včelári sa však na rozdiel od ovocinárov netešia. Včely si neoddýchnu, môžu sa vyčerpať a nakoniec uhynúť.

Podľa odborníkov je to v dôsledku globálneho otepľovania, ktoré spôsobuje, že sa každým rokom tropické pásmo posúva stále viac a viac na sever. 

Na juhozápade Slovenska nie je výnimočné objaviť v záhradách dozrievajúce plody kiwi, physalis, figy, alebo hurmikaky. A typické južnoslovenské ovocie sa posúva do záhrad smerom na sever, kde donedávna vôbec nerástli. 

V tomto roku dozrievaniu výrazne napomohli septembrové rekordné horúčavy. "To, že je teplo, je vcelku normálne, ale že padajú teplotné rekordy, to nie je," povedal meteorológ Peter Jurčovič. 

Spotreba zásob

A toto zrejme pobláznilo aj včely. Keďže je teraz veľmi teplé slnečné počasie, včely sú v takej aktivite, ako bežne býva v mesiaci júl. "Za normálnych podmienok sa med vyberie okolo 15. augusta a už sa včely chystajú na zimu," vysvetľuje včerlár Ľuboš Karel.

 Vplyvom teplého počasia došlo k opätovnému takzvanému  rozplodovaniu včelstiev. "Výrazne vzrástla spotreba zásob, ktorá mala slúžiť na zimu. Včielky dlhoveké sa nám budú opotrebovávať," opisuje včelár Rudol Moravčík. Letné teploty o pár dní zrejme skončia, ale jeseň bude k dozrievajúcim plodom ešte asi dlho priaznivá. 

Zdielať na

Súvisiace články