Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chudobní opäť dostanú potraviny. Skončiť v odpade by už nemali
Zdielať na

Chudobní opäť dostanú potraviny. Skončiť v odpade by už nemali

SLOVENSKO / Invalidi, penzisti v hmotnej núdzi či rodiny s deťmi, ktoré poberajú sociálne dávky, dostanú balíčky s potravinami. Pilotný projekt v roku 2011 štát veľmi nezvládol. Tentoraz sa k pomoci dostane menej ľudí, balíček by mal byť ale pestrejší.

Pripravených je k distribúcii 103 259 potravinových balíčkov. Balíček v hodnote približne 34 eur by mal byť pestrejší ako pred piatimi rokmi, kedy chudobní dostali len múku a cestoviny. Tentokrát by to mala byť taktiež ryža, ryža, strukoviny, olej, konzervy a ďalšie produkty.

"Pomoc sa sústreďuje na príjemcov v hmotnej núdzi," povedala Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa UPSVAR. Balíčky zaplnili až 60 kamiónov.

K potravinovým balíčkom sa príjemcovia dostanú dvakrát až trikrát ročne. Na jeseň by mali pribudnúť taktiež balíčky s hygienickými potrebami. Nárok na túto formu pomoci majú rodiny s deťmi, ktoré sú odkázané na sociálne dávky, ďalej invalidi či penzisti v hmotnej núdzi.

Záleží na počte detí

Jednotlivec dostane podľa Lukáčovej jeden potravinový balík, rodiny s jedným alebo dvomi deťmi dva balíky, rodiny s tromi alebo štyrmi deťmi obdržia tri balíky a rodiny s piatimi a viac deťmi dostanú štyri potravinové balíčky.

Štvorročný program pomoci chudobným v hodnote 65 miliónov eur okrem potravinových a hygienických balíčkov, z čoho 55 miliónov eur preplatí EÚ, zahŕňa taktiež rozdávanie teplého jedla bezdomovcom a podporu distribúcie darovaných potravín.

Samotnú distribúciu potravín budú mať na starosti nevládne organizácie, a to predovšetkým Slovenský červený kríž a Slovenská katolícka charita. Slovenské úrady tvrdia, že tentokrát sú na distribúciu potravín pripravené lepšie ako v roku 2011, kedy štát prostredníctvom nevládnych organizácií nedokázal pripravené balíčky rozdať ani v predĺženom termíne.

Počet osôb, ktorí poberajú sociálne dávky, klesá. Dôvodom je podľa odborníkov nielen zlepšovanie ekonomickej situácie v krajine, ale taktiež povinnosť ľudí odpracovať si dávky v rámci verejnoprospešných prác.

Schválili sa tiež dotácie, čiže každý rok bude takáto pomoc možná, ak o ňu štát požiada. Viac vo videu:

Najčítanejšie správy