Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Piaty protest pred Bonaparte: Opozícia rozdávala pagáče, hrala rómska kapela
Zdielať na

Piaty protest pred Bonaparte: Opozícia rozdávala pagáče, hrala rómska kapela

BRATISLAVA / Opozícia už po piatykrát prilákala ľudí na protest za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák. Pred komplexom Bonaparte v Bratislave, kde si predseda vlády Robert Fico prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov, sa stretlo asi 700 ľudí. Organizátori rozdávali pagáče a ľudí zabávala rómska kapela. Protestovalo sa aj v Nitre.

Pred protestom ľuďom rozdávali "Červené karty Robertovi Kaliňákovi". Ako pred davom na začiatku povedal opozičný poslanec Igor Matovič, pôvodne mal ľuďom protest spestriť český hudobník František Nedvěd, pre chorobu však svoju účasť odvolal. Hudobným programom tak bol koncert rómskej kapely z východného Slovenska.

Vystúpil Simon, Zemanová

Pred ľuďmi vystúpili okrem Matoviča aj nezaradený poslanec Zsolt Simon i bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý kedysi pôsobil na ministerstve vnútra. Protestujúcim sa prihovorila aj poslankyňa Anna Zemanová (SaS), ktorá vyzdvihla, že ľudia prišli protestovať aj v období letných dovoleniek. Davu pripomenula, že majú v ruke červenú kartu a majú ju Kaliňákovi ukázať. Ľudia ju na Zemanovej povel zdvihli nad hlavy a kričali „Hanba!“, „Fuj!“ alebo „Odstúpiť!“.

Minulý týždeň na proteste rozdávali hotdogy, dnes to boli pagáče, ktoré Igor Matovič nazval Bonapagáče. Ľudia si aj dnes na protest priniesli transparenty: „Kaliňák = okrádajte štát, nič sa vám nestane“, „Stop Kaliňákovi“, „Banánová republika“, „Kaliňák kryje zločin“. Na záver si dav zaspieval slovenskú hymnu.

Protest v Nitre

Zhruba dve stovky ľudí sa zišli na Proteste proti zlodejom v politike na Svätoplukovom námestí aj v Nitre, ktorý zorganizovala opozícia. Na pódiu vystúpili s prejavmi viacerí opoziční politici a predstavitelia verejného a spoločenského života.

Časť ľudí mala čierne tričká s nápisom Fico chráni zlodejov, niektorí mali transparenty a mávali červenými kartami Robertovi Kaliňákovi, ktoré rozdávali organizátori. Skandovali heslá ako „Do basy“ alebo „Odstúpiť.“ „Ak niekto povie, že v byte, ktorý patrí podvodníkovi, býva premiér krajiny, tak si pomyslíte, že to musí byť niekde v Afrike. Ale to je dnešné Slovensko,“ povedal Daniel Lipšic (OĽaNO a NOVA).

Ako povedal Ľubomír Galko (SaS), protestom vyjadrujú ostrý nesúhlas s praktikami súčasnej vlády. „Partička okolo podvodníka Bašternáka rozkráda naše spoločné peniaze,“ vyhlásil Galko.

Podľa jeho slov je obrovskou hanbou a v histórii Slovenskej republiky sa to ešte nestalo, aby poslankyňa Európskeho parlamentu musela vyzvať nášho ministra vnútra, „aby mal toľko chochmesu a odišiel z funkcie“.

Protesty budú naďalej pokračovať, zdôraznil Galko. Zároveň dodal, že ihneď, ako vláda splní ich požiadavku a Kaliňák odíde z funkcie, vrátia sa k svojej poslaneckej práci v parlamente.

Zdielať na

Najčítanejšie správy