Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Leto je na starostlivosť o záhradu ako stvorené
Zdielať na

Leto je na starostlivosť o záhradu ako stvorené

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Je tu leto a to je čas tepla a sucha. Pozeráte sa na vypálený trávnik alebo sa bojíte slabej úrody? Tak s tým začnite niečo robiť.

Leto znamená vyššie teploty a naopak menej zrážok. Pre ľudí v paneláku a meste je to obdobie, kedy sú chodníky a cesty rozpálené a lepšie je zaliezť niekam do vnútra, kde funguje klimatizácia a je tu príjemne. No ľudia na vidieku majú v lete úplne iné starosti - najmä s úrodou a okrasnou záhradkou. To je však zároveň príležitosť, kedy môžete ukázať, čo je vo vás.

Trávnik môže byť zelený

Pod pojmom záhrada myslí väčšina ľudí na záhony so zeleninou alebo rôznymi plodinami. Takáto predstava je však už dávno minulosťou a dnes sú záhrady novostavieb aj rekonštruovaných domčekov tvorené najčastejšie trávnikom. A ten v lete trpí, najmä v dôsledku nedostatku vlhkosti a kvôli nadmerným teplotám a slnečnému žiareniu.

Čo môžete teda pre svoj trávnik spraviť? V prvom rade treba myslieť na komplikovanejšie leto už na jar. Najlepšie je každú jar trávnik pohnojiť, ideálne granulovaným hnojivom a pomocou posýpacieho vozíka. Je to rýchle a veľmi účinné. Hneď, ako udrú prvé teplé dni, musíte sa zároveň pripraviť na pravidelné zavlažovanie trávnika.

Ideálne je trávnik zavlažovať skoro ráno a neskoro večer - najlepšie cez automatizovanú závlahu, ktorej stačí 10 minút a trávnik prebudí k životu. Zároveň treba pamätať aj na pravidelné kosenie - ale najlepšie na čo najväčšiu dĺžku. Ak totiž bude trávnik dostatočne dlhý, vlaha sa v ňom ráno dlhšie udrží a nehrozí tak efekt spálenia trávy. Nikdy nekoste trávnik na minimum, pretože už len to samo o sebe môže spôsobiť jeho vyhorenie.

Pozor aj na zeleninu

Veľkú starostlivosť v lete si vyžaduje samozrejme aj zelenina alebo iné poľnohospodárske plodiny. V tomto prípade sa treba riadiť dvoma vecami - zavlažovať a odburinovať. Zavlažovanie je nutné v podstate k tomu, aby mohli plodiny rásť a nehrozilo ich usušenie. Princíp je rovnaký ako v prípade trávnika, čiže najlepšie je zavlažovať raz ráno pred východom slnka a raz večer po jeho západe.

Čo sa týka odburiňovania, tu je dôležité odstrániť zo záhonov a záhrady všetko ostatné, čo tam nepatrí a mohlo by brať živiny aj vlahu práve tomu, čo pestujete. Určite poznáte príslovie, že zlá burina nevyhynie a toto príslovie platí na sto percent. Burina si totiž zo zeme vytiahne všetko vlhko aj živiny na úkor pestovaných plodín a vám potom neostane nič.

Počas leta treba myslieť aj na škodcov v záhrade, či už zajace, myši, hrabošov alebo hmyz. Na prvé tri kategórie pomôžu plot, nejaký odpudzovač do zeme, prípadne aktívny pes. Na hmyz je nutné ale robiť postreky. Tu odporúčame veľmi dobre zvážiť, aký postrek a v akom množstve využijete, pretože ide o chemické látky, ktoré môžu negatívne pôsobiť aj na záhradu.

A čo stavanie a práca v záhrade?

Počas leta samozrejme nie je problém v lete vykonávať v záhrade nejaké stavebné či iné skrášľovacie práce. Ak chcete stavať napríklad domček na náradie, altánok, bazén alebo robiť zámkovú dlažbu, jedinou prekážkou sú v podstate len vysoké teploty. Odporúčame natierať sa opaľovacím krémom s UV filtrom s dostatočnou ochranou.

Pri zemných a terénnych prácach ale sledujte počasie - počas leta sú búrky častejšie a nejde o žiadne jemné pršanie, ale o nárazové a prívalové lejaky spôsobujúce nemalé problémy. Môže sa teda stať, že pripravenú jamu vám zaleje, alebo naopak zeminu pripravenú na tvorbu svahu v záhrade vám lejak zmyje a spraví z nej blatovú kašu.

Chcete vedieť viac?

Ak chcete vedieť viac, odporúčame využiť napríklad vyhľadávač Google, kde nájdete veľké množstvo webstránok s tematikou o záhrade a starostlivosti o ňu. My vám chceme odporučiť priamo webstránku BývanieJeHra.sk, ktorá sa venuje špeciálne záhrade v rámci vlastnej kategórii. Nájdete tu články, tipy, informácie aj novinky týkajúce sa tak úžitkovej, ako aj okrasnej záhrady.

Najčítanejšie správy