Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Z nočného pomočovania dieťa nevyrastie. Prečítajte si, ako sa ho zbaviť
Zdielať na

Z nočného pomočovania dieťa nevyrastie. Prečítajte si, ako sa ho zbaviť

BRATISLAVA / Pokiaľ sa vaše dieťa pomočuje v noci, nemusí to byť problém výchovy. Príčinou môže byť aj hormón adiuretín, ktorý reguluje vodu v tele. Keď sa ho tvorí málo, moču môže byť v tele počas noci viac. Niekedy preto stačí, keď sa posunie čas pitia tekutín pred spánkom.

Odborník následne po krátkom vyšetrení odhalí aj to, či má pocikávanie psychický dôvod. Problém nastáva, keď sa dieťa k pocikávaniu vráti. Teda  keď bolo počas noci šesť mesiacov alebo rok suché a pocikávanie sa znova objaví.

"Pokiaľ sa dieťa pomočuje od narodenia až do troch či štyroch rokov, niekedy aj piatich rokov, nie je to psychologický problém," vraví detská nefrologička a primárka 1. Detskej polikliniky DFNsP v Bratislave Andrea Černianska.

A dodáva, že len šálka kakaa alebo džúsu má väčší objem ako je kapacita detského mechúra. "Ak dieťatko vypije tesne pred spaním také množstvo tekutín, do rána sa určite pociká."

Každý rodič dieťaťa by mal mať preto pitnú a mliečnu kartu dieťaťa. Lekári potom vidia, kedy a čo dieťa vypilo a koľko toho následne vycikalo.

Štatistiky hovoria jasne

"Zo štatistických údajov vyplýva, že len jedno až dve deti z desiatich ročne to prejde samé. To znamená, že netreba čakať, netreba váhať a nájsť špecialistu, odborníka," potvrdila Lenka Krnáčová z Iniciatívy suchá postieľka. 

Najčítanejšie správy