Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ste v zozname neplatičov? Po novom sa k nemu dostanete rýchlejšie
Zdielať na

Ste v zozname neplatičov? Po novom sa k nemu dostanete rýchlejšie

BRATISLAVA / Nový zákon, podľa ktorého vám banka, ak zamietne vašu žiadosť o úver, musí aj podať informáciu, prečo to urobila, platí v praxi už pár mesiacov. Po novom sa už dostanete k úverovému registru jednoduchšie.

Znamená to, že už nebudete musieť čakať roky, aby sa vaše meno dostalo zo zoznamu dlžníkov.

Po novom aj online

Doteraz ste mohli požiadať o výpis z úverového registra dvomi spôsobmi. Buď oň požiadať poštou (úrad sa musel vyjadriť do 30 dní) alebo prísť osobne do Klientského centra v Bratislave. "Je to už možné aj aj prostredníctvom online systému," povedal konateľ bankového a nebankového registra z CRIF-u Ján Budinský.

Ak o výpis z úverového registra požiadate ešte predtým, ako požiadate banku o úver, môžete predísť nielen sklamaniu z odmietnutia, ale aj ďalšiemu záznamu v úverovom registri.

"Je to určitá forma preverenia si, akým spôsobom bude banka posudzovať klienta, ktorý žiada o finančný produkt," vysvetľuje Budinský. 

V Česku to funguje

Za pravdu mu dáva i banková ombudsmanka Eva Černá. "Ľudia ani nevedia, že existuje nejaký úverový register. A samozrejme nevedia potom ani to, ako to celé funguje."

V Českej republike spustili online systém pred približne dvoma rokmi, povedomie  o úverovom registri medzi ľudmi výrazne vzrástlo.

Najčítanejšie správy