Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Odmietam, aby bola RTVS v unimobunke, odkazuje Andrej Danko
Zdielať na

Odmietam, aby bola RTVS v unimobunke, odkazuje Andrej Danko

BRATISLAVA / Predstavu Mareka Maďariča o zvýšení poplatkov za televíziu a rozhlas nezdieľa nielen opozícia, ale aj odborníci. Viacerí ministerstvu kultúry vyčítajú, že dvojnásobné platby za verejno-právne médiá by mali verejnosti najprv zdôvodniť.

Dvojnásobné koncesionárske poplatky vyvolali ostré reakcie medzi stranou SNS a ministerstvom kultúry.

Dojná krava

Koaličná strana SNS sa vyjadrila, že návrh nepodporí. Minister kultúry vzápätí informoval, že ak návrh neprejde, zvažuje, že podá demisiu. Andrej Danko sa obratom pustil do samotnej RTVS v relácii TA3.

"Ja odmietam, aby nakoniec bola RTVS v jednej unimobunke v Mlynskej doline v zoologickej záhrade. Však to už kam speje. Nesmie to byť dojná krava a nesmie to byť nejaká inštitúcia, cez ktorú idú penaize len do súkromných štúdií a do súkromných agentúr," povedal Danko.

Tlačovka

Podľa neho najprv musí byť jasná vízia toho, ako má RTVS vyzerať, čo a za koľko sa v nej má robiť. Až potom možno hovoriť o zvyšovaní poplatkov.

"Ak mi niekto bude ďalej španovať moju psychiku, tak urobíme tlačovku, kde urobíme zoznam tých firiem a potom sa môžeme adresne rozprávať o tom, či je normálne za tieto relácie platiť státisíce a milióny," dodal.

Koaličná rada

Koaličná rada prešla rokovania o tomto bode v pondelok mlčaním. Samotné ministerstvo, ktoré návrh predkladá, poskytlo len strohé stanovisko. "Koaličná rada témy úhrad nevyriešila," píše v stanovisku.

Verejnoprávne médiá majú peniaze z vládnych fondov, komerčnej činnosti a iných príjmov. Koncesie sú jednou z možností. Mnohým prekáža, že sa pristúpilo k zvýšeniu poplatkov.

"Je to niečo, k čomu by sa malo pristúpiť iba v prípade, keď už každá iná možnosť je vyčerpaná," uviedol politický komentátor Marián Leško.

Analýza

Preto chce šéf SNS vidieť najprv analýzu, či je zdvojnásobenie poplatkov poslednou možnosťou, ako zvýšiť príjem RTVS.

"Prirodzene prebehla analýza všetkých existujúcich možností, avšak z európskeho kontextu aj krajín združených v európskej vysielacej únii vyplýva to, že práve financovanie prostredníctvom koncesií je absolútne prirodzenou cestou," uviedla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

"Nemá to byť prvé, ale až celkom posledné riešenie," dodáva Leško.

"Možno ministerstvo podcenilo takú možnože spoločenskú, možno politickú debatu o tom, že akým spôsobom zabezpečiť tú stabilizáciu príjmov," ozrejmuje právnička Slavomíra Salajová.

Téme sa venoval Dárius Haraksin:

Najčítanejšie správy