Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sabotáž na kúpalisku Delňa. Dva mesiace čistili nádrž od bahna, musia začať znova
Zdielať na

Sabotáž na kúpalisku Delňa. Dva mesiace čistili nádrž od bahna, musia začať znova

PREŠOV / Prešovské prírodné kúpalisko Delňa sa stalo terčom sabotáže. Nevylučuje to ani vedenie mesta. Prípravy kúpaliska pred blížiacou sa letnou sezónou zmaril niekto tak, že vpustil vodu do nádrže ešte predtým, ako z neho správca vyviezol nahromadené bahno. Všetko nasvedčuje tomu, že to má na svedomí niekto, kto dobre vedel, čo robí.

Viac ako sto robotníkov pracovalo takmer dva mesiace, aby vyčistili dno od nánosov bahna. Ich práca ale vyšla nazmar.

Vodu odklonili do potoka a v nádrži už pripravili kopy blata, ktoré stačilo vyviezť, aby mohli robotníci betónovať. Niekto ale otvoril vpust a všetka snaha sa rozplynula vo vode. Mesto nevylučuje, že to bola sabotáž.

"Áno, pripúšťame aj túto možnosť," uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

"Človek, ktorý to urobil, zapríčinil to, že odznova musia všetko robiť," dodal Igor Kivader z Prešov Real.

Všetko nasvedčuje tomu, že to neboli klasickí vandali. Človek, ktorý to spravil, zjavne vedel, čo robí alebo mal dobré inštrukcie.

Špeciálny kľúč

Zatiaľ neznámy páchateľ poškodil zámok a otvoril vpust vody. Cestou ešte porozbíjal okná na jednej z budov a presunul sa výstupu, ktorý zatvoril. Nejde pritom o jednoduchú vec, musel mať buď špeciálny kľúč, alebo si ho musel vyrobiť.

"Na toto zariadenie je špeciálny kľúč. Nejde to len voľne rukou," potvrdzuje Kivader.

"Týmto zásahom nešlo len o poškodenie areálu Delne, ale všetkých Prešovčanov," dodáva hovorkyňa.

"V prípade bolo začaté trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci, kde páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až na tri roky," ozrejmuje prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

Prípravy na leto

Práce sa posunuli a s nimi aj prípravy na letnú sezónu. Mesto ale verí, že sa to podarí. V nádrži to vyzerá ako na mravenisku.

"Minule sme tu mali 180 ľudí," dodal Kivader.

Tohtoročnú letnú sezónu chcú začať nielen s upravenou nádržou, ale za pomoci odborníkov aj s upravenou vodou a tieto nápisy by mali zmiznúť. Delňa sa voľakedy hrdila tak čistou vodou, že v nej žili aj raky. Tie tu nájdete doteraz. Zopár kúskov sme zachránili pred istou smrťou. Bez vody by na suchu dlho nevydržali.

Sabotáž kúpaliska Delňa. Niekto vpustil vodu do nádrže ešte pred vyčistením, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy