Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záchranári v Pieninách varujú pred úrazmi, buďte opatrní
Zdielať na

Záchranári v Pieninách varujú pred úrazmi, buďte opatrní

PIENINY / Podcenenie terénu, nepozornosť či jazda na bicykli bez prilieb. To sú hlavné príčiny pádov a následných vážnych úrazov, pri ktorých každoročne zasahujú horskí záchranári v Pieninách. Pred pár dňami sa tam začala sezóna a profesionáli už mali niekoľko výjazdov.

Letná sezóna v Pieninách začala nielen symbolickým odomknutím Dunajca, ale aj vážnymi úrazmi. "Boli už tri alebo štyri veľmi ťažké úrazy. je to prekvapivé, keďže tu nie je veľa turistov," hovorí záchranár Horskej služby Pieniny Milan Tomaškovič.

Podceňovanie terénu

Cyklisti podľa záchranára podceňujú terén. Myslia si, že na chodníku popri rieke sa im nič nemôže stať. "Požičiavajú si bicyklie v cyklopožičovniach či na našej alebo poľskej strane a možno nie sú na ten bicykel prichystaní. Možno sa tak tešia aj z pieninskej prírody, že nedávajú pozor a príde k úrazu," dodáva Tomaškovič.

Chodník ale slúži aj peším. A tak cyklisti kľučkujú pomedzi nich. "Veľa pádov máme cez riadidlá. Cyklista dupne na prednú brzdu a preletí. Vtedy je ten pád ešte horší ako keď je na bok," dodáva záchranár.

"Najhoršie pády sú z cyklochodníka do Dunajca," hovorí Milan Tomaškovič. Problémom sú aj chýbajúce prilby. Úrazy hlavy sú pritom tie najťažšie. "Ľudia ich na 99 percent nepoužívajú a myslia si, že sa im nič nestane," hovorí záchranár.

Poľský operátor

Turistom sa aj tento rok môže stať, že ak zavolajú na linku 112, dovolajú sa do Poľska.  Ak sa tak stane, neskladajte. Povedzte, že ste na slovenskej strane a na ktorom konkrétnom mieste. Informácia sa dostane ku slovenským záchranárom.

"Spolupráca s nimi je dobrá, nie sú žiadne problémy. K vážnejším prípadom voláme aj poľskú záchranku," dodáva záchranár z Horskej služby Pieniny Milan Tomaškovič.

Záchranár poskytol aj zopár rád, aby turisti predišli úrazu. "Chodiť po pravej strane, nosiť prilby, mať správne nastavený bicykel, brzdy, riadidlá. Dávať pozor na seba aj okolie," dodal Tomaškovič.

Téme sa venovala reportérka Zuzana Pojedincová:

Zdielať na

Najčítanejšie správy