Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prepustený Gajdár sa chce podieľať na výchove detí. Boja sa ho, tvrdí matka
Zdielať na

Prepustený Gajdár sa chce podieľať na výchove detí. Boja sa ho, tvrdí matka

BRATISLAVA / Martina Gajdárová nikdy nezabudne na to, čo robila 2. januára 2011. Dala deti svojmu manželovi a štyri roky ich nevidela. Po vypátraní skončil vo väzení, no vo štvrtok sa za dobré správanie dostal po roku na slobodu. Zúfalá matka sa teraz bojí o životy svojich detí i o seba.

"Dominička začala usedavo plakať, a teda noc sme mali veľmi ťažkú. Maťko reagoval tiež veľmi emotívne," hovorí matka Martina Gajdárová.

Deti totiž podľa jej slov nechápu, ako je možné, že ho pustili tak rýchlo, keď on ich držal vo väzení v Paname štyri roky. "Boja sa ho," dodáva matka.

Štvorročné peklo

Strach má aj Martina Gajdárová. Už predtým, ako deti zavliekol do Panamy ich pred ňou ukryl. Štvorročné peklo bol teda už jeho druhý úspešný pokus.

"Ony sa najprv učili len jesť. Zjedli toho len veľmi málo. Potom sme po pár dňoch zistili, že mali červíky," dodáva.

Deti po štyroch rokoch na vlastnú päsť vypátral bývalý novinár z Nového Času. V Paname za to vo štvrtok získal novinárske ocenenie. Podľa neho je strach Martiny Gajdárovej o život Maťka a Dominiky oprávnený už len preto, v akom stave ich vypátral.

"Obidve deti evidentne boli vychudnuté, trčali im kosti, čo neskôr potvrdili aj lekári tým, že boli podvyživené. Napriek tomu, že v Paname je celoročne 30 stupňov, teda stále leto, tak ich pokožka bola bledá," uviedol bývalý novinár David Puchovský.

Zanedbaná starostlivosť

Kožné choroby, ortopedické problémy, zdevastovaný chrup nehovoriac o psychických problémoch. Podľa Davida Puchovského boli v starostlivosti otca v dezolátnom stave.

Podľa informácií televízie JOJ sa má Andrej Gajdár zdržiavať na 4. poschodí petržalského paneláka. Na zvončekoch jeho meno ale chýba.

Na súde povedal, že sa chce podieľať na výchove detí. Platí ale zákaz styku, navyše trestné stíhanie za týranie stále trvá.

"Už aj polícii som povedala, že sa obávam, že by mohli byť znova unesené," hovorí matka.

Žiadna ochrana

Martina nemá nárok na žiadnu fyzickú ochranu od štátu. Jedna možnosť ale predsa len existuje.

"By bolo veľmi dobré, keby žiadala, aby súd bez odkladu, urýchlene, bez meškania rozhodol o tom, že by bola osobou chránenou v zmysle toho, že je elektronicky monitorovaná," ozrejmila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Od januára na Slovensku totiž fungujú takzvané elektronické náramky, ktoré monitorujú osoby so zákazom priblíženia. V tomto prípade totiž podľa právnej expertky existuje dôvodná obava, že sa Andrej Gajdár svojich detí nevzdá.

"V podstate na tom by to bolo krásne aplikovať a tá kontrola je absolútne dôsledná," uzavrela Kurilovská.

Matka nevidela svoje deti štyri roky. Manžel ich uniesol do cudziny, pozrite si reportáž: