Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vo Vyšnom Slavkove odhalili tabuľu najznámejšiemu Slovákovi v Amerike
Zdielať na

Vo Vyšnom Slavkove odhalili tabuľu najznámejšiemu Slovákovi v Amerike

VYŠNÝ SLAVKOV / Tvár Gusta Popoviča zo spišskej dedinky Vyšný Slavkov pozná celý svet vďaka slávnej fotografii z New Yorku. Potomkovia mu symbolicky na Sviatok práce odhalili pamätnú tabuľu. Na mieste, kde pálil vápno a tvrdo denno-denne pracoval.

Vo Vyšnom Slávkove sa slávnym rodákom chvália na každom kroku. Fotografia je na Popovičovom hrobe aj na viacerých miestach v dedine. Ide o záber, kde sedí 11 robotníkov na konštrukcii stavby nad New Yorkom.

"Niektorí ľudia majú tú fotografiu zavesenú doma na stene, v reštauráciách," hovorí pravnuk Gustiho Popoviča Marko Popovič. "Vedel som o tom, že páli vápno a o fotgrafii viem asi 20 rokov," dodáva.

Vápno za dedinou

Po príchode z Ameriky pálil za dedinou vápno. Na tom mieste mu jeho potomkovia odhalili pamätnú tabuľu. "Keďže je to najznámejší robotník na svete a aj najznámejší emigrant, týmto si ho chceme uctiť," hovorí pravnuk Jaroslav Žďara.

"Berieme ho nie ako najpracovitejšieho Slávkovčana vo svete, ale ako naznámejšieho určite," povedala starostka obce Viera Kašperová. Jeho niektorí vnuci a pravnuci sa práve vďaka odhaleniu tejto tabule stretli po prvýkrát. Po svojom pradedovi zdedili pracovitosť a už plánovali spoločné aktivity. "Postavíme maketu tej koľajnice, aby sa mali turisti kde odfotiť," povedal pravnuk Ivan Tomčo.

Na mieste bola redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy