Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Časť poslancov si osvojila iniciatívu Stop fašizmu, pripravujú uznesenie
Zdielať na

Časť poslancov si osvojila iniciatívu Stop fašizmu, pripravujú uznesenie

BRATISLAVA / Na Slovensku vznikla výzva Sop fašizmu. Od utorka v nej pribudlo viac ako tisíc poslancov. Jej signatári vyzvali k jasnému postoju k spolupráci s Kotlebovou stranou aj poslancov parlamentu. Najväčšiu podporu zatiaľ prejavili poslanci Mostu-Híd, OĽaNO a SaS.

Okrem občianskych aktivistov, osobností či bežných občanov sa pod výzvu "Stop fašizmu" podpísalo aj niekoľko predsedov parlamentných strán a poslancov.

"Myslím, že to má význam hlavne preto, že to nezačínajú politici. Politici majú pokračovať," myslí si predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

"Aby bolo jasné, že príklon k fašizmu v parlamente nemá čo robiť," hovorí dôvod, prečo podpísal výzvu poslanec za SaS Martin Poliačik.

Extrémizmus treba odsúdiť

"Extrémistické názory a názory, ktoré majú blízko k fašizmu treba jednoznačne odsúdiť, pretože sú hrozbou pre našu spoločnosť," hovorí podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar.

Niektorí z poslancov budú na túto tému diskutovať ešte na poslaneckých kluboch. Niektorí o výzve ešte nepočuli. "Obávam sa a som veľmi skeptický, či nejaké podpisovanie pod nejaké petície sa niečo vyrieši," hovorí Milan Krajniak zo strany Sme rodina.

"Nebudem podporovať fašizmus, nebudem podporovať extrémizmus. Ja s nimi nemusím súhlasiť, ja s nimi nemusím hlasovať. Ale nikto ma nebude nútiť podpisovať, že budem sa správať takto a takto. Chcem byť slobodný v politike," hovorí Boris Kollár.

Príprava uznesenia

V parlamente sa okrem výzvy hovorí aj o príprave uznesenia, ktoré by riešilo problém spolupráce či nespolupráce s klubom Ľudovej strany Naše Slovensko. "Neviem o tom, je to pre mňa novinka. Ak tak spravia, ukážu načo ich ľudia volili. Ukážu ako im záleží na veciach na Slovensku, aby sa jednoducho zlepšovali," hovorí predseda strany ĽSNS Marian Kotleba.

"Či už sú to čierne stužky, či sú to ich postupne mazané statusy, či sú to ich vyjadrenia, budeme do troch mesiacov vidieť reálnu tvár zvolených neofašistov," dodal Martin Poliačik.

Téme sa venovala reportérka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy