Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Humenčania sa sťažujú na zápach z cintorína, správca vidí príčinu inde
Zdielať na

Humenčania sa sťažujú na zápach z cintorína, správca vidí príčinu inde

HUMENNÉ / Na humenskom cintoríne správca otvoril niekoľko hrobov, aby obyvateľom dokázal, že žiadny zápach sa z nich nešíri. Humenčania totiž TV JOJ upozornili, že cintorínom sa rozlieha hnilobný smrad. Hygienici zatiaľ žiaden podnet nezaznamenali.

"Smrad tu nie je – to je naša záruka. Veď koľkokrát ľudia stoja aj po pohrebe a vidia, ako to betónujeme, izolujeme," vysvetľuje správca cintorína Stanislav Schlimbach a tvrdí, že hroby sa vykopávajú do hĺbky viac ako dva metre. Podľa neho nie je možné, aby sa z nich šíril zápach.

"Hĺbka hrobu má byť pre dospelú osobu alebo dieťa staršie ako 10 rokov minimálne 160 centimetrov," informuje Peter Čurlej z regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom.

Otvorený hrob ako dôkaz

Zamestnanci pohrebnej služby otvorili niekoľko hrobových miest. Ak by neboli správne zaizolované, podľa správcu by sa pri nich nedalo ani dýchať.

Napríklad v hrobe z  roku 2014 by bol smrad neuveriteľný. V okruhu dvadsiatich až tridsiatich metrov by nikto nemohol stáť.

"Chodievame do bytov, kde sú telá aj týždeň rozložené nikto tam nepôjde, len my tam vstupujeme, v okolí 20 metrov by sa nedalo dýchať,"
potvrdzuje správca cintorína.

Príčina neznáma

Michal žije v bezprostrednej blízkosti cintorína už 13 rokov. Cez cintorín chodieva na prechádzky aj na pivo. Zápach niekedy cíti, podľa neho však prichádza z neďalekého dvora.

"Ten smrad cítiť podľa toho, z ktorej strany vietor fúka. Keď zdola, tak tam chovajú prasatá," hovorí.

"Z kontajnera možno ide. Z tadiaľ keby išiel, tak by ste cítili, lebo tak vietor fúka,"
dopĺňa ďalší obyvateľ mesta.

Konkurenčný boj

"Na regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom nebol doposiaľ podaný žiadny podnet  týkajúci sa šírenia zápachu z miestneho cintorína," hovorí Čurlej.

Správca cintorína ale tvrdí, že za všetkým je konkurenčný boj a šírením fámy o zápachu chce niekto pošpiniť jeho dobré meno.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy