Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko po útokoch v Bruseli sprísňuje bezpečnostné opatrenia
Zdielať na

Slovensko po útokoch v Bruseli sprísňuje bezpečnostné opatrenia

BRATISLAVA / Po útokoch v Bruseli Slovensko prehodnotí, či zvýši stupeň teroristického ohrozenia. Aktivovalo mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré spustili aj po teroristických útokoch v Paríži v novembri 2015. Medzi zranenými či obeťami nie sú podľa informácií ministerstva zahraničných vecí zatiaľ žiadni občania Slovenska. Slovensko taktiež pristupuje k zvýšenej ochrane dopravných uzlov, letísk, železníc a budú monitorovať aj športové, kultúrne a spoločenské podujatia. Takisto sa zvýšili počty policajtov v uliciach.

O sprísnení bezpečnostných opatrení informovali po zasadnutí bezpečnostnej rady premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Fico zdôraznil, že v Bruseli pracuje takmer šesťtisíc Slovákov a ministerstvo zahraničia stále preveruje, či sú v poriadku. Zatiaľ nemajú informáciu o tom, že by boli medzi zranenými či mŕtvymi.

MZV tieto informácie aktualizuje na sociálnych sieťach aj svojej webstránke. Ako dodal Lajčák, prvýkrát využili aj núdzovú sms, ktorá prišla ľuďom so slovenským operátorom v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, ale aj Francúzsku. Táto núdzová sms obsahuje základné inštrukcie. Rezort vydal aj odporúčanie necestovať do Bruselu, platí to aj pre pracovné cesty zamestnancov štátnej správy aj pre občanov SR.

"Veľmi úzko komunikuje s našimi veľvyslancami predovšetkým s cieľom zistiť, či predsa len v tom veľkom počte mŕtvych a zranených nie sú občania SR," dodal premiér.

Zvýšená ochrana

Pokiaľ ide o prijaté opatrenia, opätovne naštartovali všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré zaviedli po útokoch v Paríži. "Je to zvýšená ochrana dopravných uzlov, ako sú letiská, železničné stanice, verejné priestranstvá. Budeme robiť prehľad podujatí, kde je väčší počet ľudí, kde budeme dávať príslušné odporúčania. Podľa vývoja situácie budeme zvažovať prehodnotenie stupňa teroristického ohrozenia SR," povedal Fico.

Šéf rezortu vnútra dodal, že stupeň ohrozenia Slovenska teroristickým útokom je na najnižšom stupni, ak by sa zvýšil, bolo by to po prvýkrát.

Ochrana infraštruktúry

Ministerstvo vnútra okamžite prijalo opatrenia, ktoré smerujú k ochrane dôležitej infraštruktúry, pohybu našich občanov a vrátili sme sa do stavu pohotovosti. Naše policajné zložky majú úzku spoluprácu s kolegami vo Francúzsku a v Belgicku. Podľa Kaliňáka je nevyhnutné, aby sme dokázali vystopovať tok tých látok, ktoré útoky spôsobujú. Na to sa budú v najbližších hodinách a dňoch aj zameriavať. "Nechceme hovoriť o žiadnych analýzach a príčinách týchto útokov, ale určitá spojitosť so zatknutím Salaha Abdeslama tu byť môže," myslí ši šéf rezortu vnútra.

"Zdvojnásobili sme počty policajtov v našich uliciach, verím, že budeme schopní zamedziť akýmkoľvek problémom, budeme sa sústrediť aj na výmenu informácií a monitoring tých tokov a ciest nielen v rámci Slovenska," dodal Kaliňák.

Fico dodal, že pokiaľ ide o Európu, hrozba teroristických útokov je najvyššia za posledných desať rokov. "Nemožno teda vylúčiť, že nedôjde k sérii ďalších útokov. Ale ani znalosť týchto spravodajských informácií neumožňuje vždy zabrániť takýmto tragédiám," informoval premiér. Tvrdí však, že mimoriadne dôležitú úlohu budú zohrávať spravodajské informácie, a preto sa štartuje proces výmeny týchto informácií. Nevylúčil, že by mohol byť zvolaný mimoriadny summit.

Opatrenia na letisku

Bezpečnostné opatrenia sprísňuje aj bratislavské letisko. Rozhodol o tom jeho bezpečnostný výbor. Ako informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková, cieľom opatrení je zabezpečiť maximálnu bezpečnosť cestujúcich pri odletoch a príletoch z Letiska Bratislava.

"Vzhľadom na charakter opatrení nemožno z bezpečnostných dôvodov konkrétne opatrenia špecifikovať. Budeme však klásť ešte väčší dôraz na kontrolu osôb zdržujúcich sa vo verejných priestoroch letiska. Žiadame cestujúcu verejnosť o pochopenie situácie, ak osoby, ktoré nemajú dôvod zdržiavať sa v priestoroch letiska, teda sa nemôžu preukázať palubnou vstupenkou, akými sú najmä sprevádzajúce osoby, nebudú vpustené do verejných priestorov letiska," vysvetlila.

V utorok nie je z bratislavského letiska naplánovaný žiadny odlet do Bruselu ani prílet z neho. Najbližší odlet na letisko Brusel-Charleroi je v pláne v stredu 23. marca o 12:10. V súčasnosti až do konca marca sa lieta z Bratislavy na letisko Brusel-Charleroi a z neho päťkrát týždenne. Od 1. apríla sú v pláne lety na hlavné letisko Brusel-Zaventem šesťkrát týždenne každý deň okrem soboty. Lety zabezpečuje letecká spoločnosť Ryanair.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy