Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Michalova mama kolabovala, počas cesty do nemocnice ich zdržali policajti
Zdielať na

Michalova mama kolabovala, počas cesty do nemocnice ich zdržali policajti

STAKČÍN / Muž z východného Slovenska prišiel navštíviť svoju mamu a keď vošiel do domu, našiel ju ležať na podlahe. Konal okamžite, naložil ju do auta a vyrazil do nemocnice. Tá je od obce vzdialená desiatky kilometrov. Napokon sa tam nedostali.

Michal poriadne šliapol na plyn. Na zadnom sedadle kolabovala jeho matka. Od najbližšej nemocnice ich delilo 30 kilometrov. "Mame prišlo zle, brat v tej rýchlosti nerozmýšľal, sadol do auta a samozrejme, že prekročil rýchlosť," hovorí dcéra chorej ženy.

Policajná kontrola

Jeho rýchlu jazdu prerušila v Stakčíne policajná kontrola. "Boli nepríjemní, boli arogantní a vôbec nebrali ohľad na to, že brat vezie mamu, ktorá je v zlom stave," pokračuje dcéra chorej ženy.

Muž priznáva, že ani on sa k policajtom nesprával najlepšie. No vedel, že každá ďalšia minúta bez lekárskej pomoci môže stáť jeho mamu život. Zavolal preto na tiesňovú linku. Záchranári preložili ženu z auta do sanitky priamo na ceste.

Záchranka

"Ich to ale vôbec nezaujímalo, oni riešili priestupok prekročenia rýchlosti," tvrdí dcéra. "Lekár rýchlej zdravotnej pomoci pacientku na mieste ošetril, zistil, že ide o hypertenziu a kolapsový stav," povedal zastupujúci hovorca záchranárov Jozef Minár.

Odborník si však myslí, že viezť človeka v takomto stave autom na vlastnú päsť nebolo šťastné rozhodnutie. "Ja by som v prvom rade volal záchranku a čakal na ňu na mieste. Akékoľvek ohrozenie života, môžeme my neodborným transportom poškodiť ešte viacej," hovorí konzultant Maroš Palesh.

Ľudské hľadisko

Muži zákona si v tomto prípade plnili svoju povinnosť a ako policajti sa správali ukážkovo. Otázne je, či z ľudského hľadiska nemohli postupovať aj inak.

"Z praxe poznáme prípady, kedy policajti v odôvodnených prípadoch sprevádzajú takéto vozidlo, aby nedošlo k ohrozeniu ostatných účastníkov cestnej premávky," tvrdí hovorca policajného zboru Michal Slivka.

Kolaps 76- ročnej ženy však zrejme pre nich nebol dostatočný dôvod na doprovod. Ich rozhodnutie možno ovplyvnilo aj to, že niekedy ľudia iba predstierajú zlý zdravotný stav, len aby sa vyhli pokute. Žena však podľa slov príbuzných prekonala slabšiu mozgovú príhodu, ktorá na nej zanechala následky.

Pozrite si reportáž redaktorky Kataríny Kleknerovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy