Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z polnočnej omše v Lendaku naskakuje husia koža
Zdielať na

Z polnočnej omše v Lendaku naskakuje husia koža

LENDAK / V lendackom kostole počas polnočnej omše neviete, čo skôr obdivovať. Muži aj ženy si tam obliekajú špeciálne polnočné kroje, podľa ktorých dokonca zistíte, ktorá dievka je ešte slobodná a ktorá už nie.

O polnočnej omši v Lendaku sa hovorí široko-ďaleko. Niektoré momenty sa tu podľa tradícii udržiavajú dlhé stáročia. Patria sem napríklad kroje. Nie desiatky, ale stovky ľudí si ich práve na oslavu narodenia Krista oblieka. Bez nich by niektorí do chrámu ani len nevstúpili.

Je to jednoducho tradícia, ktorá sa dedí z generácie na generáciu.

Ženy to majú zaujímavo podelené - práve podľa kroja a podľa pozície v kostole zistíte, ktorá dievka je ešte voľná a ktorá už nie. Tá, čo má šatku je slobodná. Čepiec značí, že je už žena vydatá.

Moderné babičky

Priamo pred oltárom stoja iba dievčiny, ktoré sa ešte nevydali. Za nimi sú ženy vydaté a úplne na konci lendacké babičky.

V dedine si na seba ženy a muži obliekajú kroje vždy pri významnejšej udalosti. Toto je polnočný, zajtra už budú mať na sebe úplné iný. A neverili by ste, prečo ho tak rady niektoré babičky nosia, cítia sa v ňom totiž moderne. Majú ho totiž krajší, ako ich mamy.

Najčítanejšie správy