Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Primátori odchádzajú z úradov, jeden bude učiť, druhý rozbieha biznis
Zdielať na

Primátori odchádzajú z úradov, jeden bude učiť, druhý rozbieha biznis

SLOVENSKO / Ešte nedávno primátori, dnes odchádzajú z úradov. V štyroch veľkých mestách sa vymenia nasledovníci na primátorských stoličkách. Po 4 rokoch sme si zvolili nových. Keďže už o niekoľko dní odovzdajú svoje pracovné stoly, začali s upratovaním.

Hoci chcel ešte pokračovať, od voličov dostal stopku. V týchto dňoch začal s upratovaním kancelárie. "Myslím, že je to moja povinnosť, chcem odovzdať čistý stôl," hovorí primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Konečne sa vyspí

To, čo už nestihol, prenechá  svojmu nástupcovi, s ktorým sa už aj osobne stretol. Najznámejší primátor na Slovensku končí vo svojom úrade približne o tri týždne a pravdepodobne sa naplno vráti spať k učiteľskému povolaniu.

"Ja stále prednášam a skúsim zúročiť aj skúsenosti v komunálnej politike," povedal Ftáčnik. Prezradil, že teraz sa najviac teší na to, že bude mať viac času na oddych, beh a že sa konečne vyspí.

Odchádza so cťou

"Človek odchádzajúci z funkcie je pasívny, načo by sa snažil, keď už príde jeho nástupca," vysvetľuje psychológ Karol Kleinmann. Zmena nastala aj v Trnave. Odchádzajúci primátor Vladimír Brutko však ani v úrade nechcel pokračovať a svoju kancelári dobrovoľne odovzdal  - vo voľbách totiž nekandidoval. Porážku utrpel Peter Gogoľa v Banskej Bystrici, ktorého v kresle vymení Ján Nosko.

Zmena nastala aj na prešovskej radnici. Po dvoch volebných obdobiach strieda na primátorskej stoličke prvého muža mesta prvá žena. Odchádzajúci primátor Pavel Hagyari podľa vlastných slov netají sklamanie, ale odchádza so cťou a pocitom dobre vykonanej práce.

Profesne sa vracia k rozbehnutej právnej kancelárii a biznisu. Ale Viac času che venovať hlavne rodine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy