Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Volebný manuál: Návod, ako správne hlasovať
Zdielať na

Volebný manuál: Návod, ako správne hlasovať

SLOVENSKO / Voľby primátorov, starostov a poslancov obecných, mestských a miestnych zastupiteľstiev majú niekoľko osobitostí. Voliť v nich môžu aj cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500.

Pre všetkých približne 4,4 milióna voličov platí, že v deň volieb, teda dnes, musia dosiahnuť vek minimálne 18 rokov.

Voliť nemôžu podľa zákona tí, ktorým zákon obmedzuje osobnú slobodu z dôvodu ochrany zdravia ľudí, ďalej väzni a ľudia s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony alebo zbavení tejto spôsobilosti.

Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov. Z tohto dôvodu sa dá voliť len v mieste trvalého bydliska.

Volebný manuál

Volič sa po príchode do volebnej miestnosti preukáže preukazom totožnosti - občan Slovenskej republiky občianskym preukazom a cudzinec s trvalým pobytom.

Ak je volič zapísaný v zozname voličov a občiansky preukaz napríklad stratil alebo ho má neplatný, môže sa volebnej komisii preukázať aj iným dokladom totožnosti.

Ak však nie je zapísaný v zozname voličov, napríklad preto, že sa presťahoval, potrebuje určite platný občiansky preukaz, upozornila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Na základe dokladu totožnosti okrsková volebná komisia označí voliča v zozname voličov, dá mu prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce alebo mesta a dva hlasovacie lístky.

Jeden hlasovací lístok je pre voľby starostu obce, respektíve v meste primátora.

Druhý hlasovací lístok je pre voľby poslancov obecného, respektíve v meste mestského zastupiteľstva.

Výnimkou sú mestá Bratislava a Košice, kde každý volič dostane štyri hlasovacie lístky na voľby primátora mesta, poslancov mestského zastupiteľstva, starostu mestskej časti a poslancov miestneho zastupiteľstva.

Hlasovacie lístky sa upravujú za plentou. Volič dá hlas svojim favoritom zakrúžkovaním poradového čísla pred menom kandidátov.

Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce, primátora mesta alebo starostu mestskej časti zakrúžkuje volič poradové číslo len jedného kandidáta.

Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného, mestského alebo miestneho zastupiteľstva zakrúžkuje volič poradové čísla takého počtu kandidátov, aký má byť zvolený v jeho volebnom obvode - tento údaj nájde na hlasovacom lístku.

Hlasovacie lístky treba vložiť do obálky a vhodiť do urny. Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti, lebo je napríklad vážne chorý, môže požiadať volebnú komisiu zo svojho okrsku, aby k nemu prišli s prenosnou volebnou schránkou. Aj v takomto prípade však musí byť dodržaná tajnosť hlasovania.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre telesnú chybu alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať vo volebnej miestnosti za plentu iného voliča, aby mu pomohol. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

SITA

SITA

SITA

SITA

Najčítanejšie správy