Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Fico klepe poslancom po prstoch, predložil návrh na jeden plat
Zdielať na

Fico klepe poslancom po prstoch, predložil návrh na jeden plat

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico predložil do medzirezortného pripomienkového konania návrh, podľa ktorého poslanci národnej rady, ktorí vykonávajú aj inú verejnú volenú funkciu, by dostávali v plnej výške len plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie plat najviac v sume minimálnej mzdy.

Premiér navrhuje upraviť novelou zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky.

Podľa neho vypracovanie tejto právnej úpravy do podoby návrhu zákona vzišlo z požiadaviek verejnosti, ako aj z podnetu samotných poslancov strany Smer-SD.

Súčasná právna úprava umožňuje súčasne vykonávať viaceré verejné funkcie, za výkon ktorých sa poskytuje pravidelný príjem, najmä mzda alebo plat, z verejných prostriedkov. Tento právny stav je podľa Fica dlhodobo predmetom nespokojnosti a kritiky verejnosti.

Preto predseda vlády predkladá návrh zákona. Jeho cieľom je, aby poslanec dostával plat v plnej výške len z jednej verejnej volenej funckie. 

Aj OĽaNO

S obdobným návrhom prišli v lete aj poslanci za OĽaNO. Ich návrh stojí na dvoch pilieroch - zdôraznenie zodpovednosti verejného funkcionára a zabránenie neprimeranému užívaniu príjmov plynúcich z viacerých funkcií.

"Vykonávanie každej verejnej funkcie je nielen odborne a časovo náročné, ale väčšinou aj nadpriemerne platovo ohodnotené v porovnaní s priemerným platom občanov Slovenska. Navrhuje sa preto, aby verejný funkcionár, ktorý zastáva viacero verejných funkcií, poberal za ich vykonávanie len jeden príjem, zostáva na verejnom funkcionárovi, aby si vybral, z výkonu ktorej verejnej funkcie bude poberať príjem," vysvetľovali poslanci OĽaNO.

Pozrite si, čo sa dialo na mimoriadnej schôdzi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy