Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hladiny riek pomaly stúpajú, na Slovensko sa valí voda zo západu
Zdielať na

Hladiny riek pomaly stúpajú, na Slovensko sa valí voda zo západu

BRATISLAVA / Západné Slovensko v predchádzajúcich dňoch potrápil poriadny dážď. Inak tomu nie je ani v Česku a Rakúsku a zo západu sa na Bratislavu valí masa vody. Podľa oficiálnych údajov SHMÚ od včerajška hladina Dunaja stúpla takmer o 2 metre.

Rieka Morava na slovenskom území zatiaľ stúpla len o dvadsať centimetrov. Iná situácia je v okolí Devínskej Novej Vsi a Devína. Tu stúpla až do 1,5 metra a to vďaka silnému prúdu Dunaja, ktorý jej tok zatláča naspäť.

Dunaj stúpa

Prívaly vody spôsobili intenzívne dažde. "V Rakúsku napadlo za 48 hodín 30 až 70 milimetrov zrážok, v Českej republike tie zrážky boli takisto za 48 hodín 50 milimetrov," uviedol hydrológ Michal Hazlinger. 

Táto masa vody sa postupne presúva na Slovensko. V centre Bratislavy hladina Dunaja zatiaľ stúpla takmer o 1,5 metra, podobne aj v okolí Medveďova. Pri Štúrove len do tridsať centimetrov.

Záplavy zatiaľ na Slovensku ani Morava, ani Dunaj nespôsobil, týkalo sa to iba menších riek. "Dalo by sa to ohraničiť ako prítoky dolného alebo stredného Hrona, najmä v okrese Levice," dodal Hazlinger.

Rieky budú postupne klesať

Hladina Moravy a Dunaja síce prudko stúpa, no zatiaľ to nie je žiadna katastrofa. Otázkou je ale, ako to bude vyzerať v najbližších dňoch. "Zrážky by mali ustávať, už len ojedinele," uviedol Hazlinger.

A to sa týka aj Rakúska a Česka, kde hladiny riek začnú klesať. Podľa predpovedí SHMÚ do stredy by Dunaj mohol stúpnuť ešte o nejakých 30 cm a Morava o 70 cm. "Ani na rieke Morava ani na rieke Dunaj by nemali byť dosiahnuté stupne povodňovej aktivity," tvrdí Hazlinger.

Dunaj a Morava by sa teda mali upokojiť, pokojní môžu zostať teda aj obyvatelia juhozápadu i okolia dolného toku Dunaja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy