Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Bitka top prokurátorov. Trnka sa bráni proti trestu
Zdielať na

Bitka top prokurátorov. Trnka sa bráni proti trestu

BRATISLAVA / Bývalý Generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozbehol na bratislavskom Krajskom súde bitku s Generálnou prokuratúrou. Proces inicioval sám po tom, ako dostal vlani najprísnejší trest, aký prokurátor môže dostať. Disciplinárna komisia ho zbavila funkcie prokurátora. Pre kauzu známu ako Glance House.

Dobroslav Trnka v roku 2012 ešte ako zastupujúci generálny prokurátor mal svojim listom adresovaným katastru v Senci spôsobiť odblokovanie nehnuteľnosti. Tú pre vyšetrovanie blokovala v katastri Špeciálna prokuratúra.

Jeden list od Trnku mal úradníkom katastra rozviazať ruky, aby mu mohli umožniť zmenu vlastníckych práv k bytovému komplexu, o ktorý sa bili sporné strany.

Protizákonné konanie

Trnkov úkon neskôr Generálna prokuratúra označila za protizákonný, Špeciálna prokuratúra už blokáciu bytovky nedokázala obnoviť ani zvrátiť zrealizované zmeny v iste vlastníctva. Trnka sa za to dostal na koberec päťčlennej 4. disciplinárnej komisie, ktorá ho nekompromisne zbavila funkcie prokurátora.

O disciplinárnych trestoch rozhodujú na generálnej prokuratúre štyri komisie. Každá má päť členov, z toho jeden je predseda. Trnkov spis mala pridelená komisie č. 4. Trnka tvrdí, že ak bola prekážka vo štvrtej komisii na strane predsedu, mala môj spis prerokovať automaticky ďalšia komisia v poradí. A tou je prvá komisia. Spisy sa komisiám prideľujú cyklicky v smere ručičkových hodiniek.

Trnka sa odvolal na Krajský súd a rozbehol tak komplikovanú právnu bitku s Generálnou prokuratúrou. "My chceme dosiahnuť zrušenie tohto rozhodnutia. "My chceme dosiahnuť zrušenie tohto rozhodnutia," uviedla Trnkova právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Proti členom 4. disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry stojí na Trnkovej strane Eva Mišíková. Ešte donedávna Námestníčka generálneho prokurátora, expertka na trestné právo, dnes advokátka. Tvrdí, že disciplinárna komisia, ktorá o Trnkovi rozhodovala nebola zostavená zákonným spôsobom. Jej predseda bol pre chorobu vylúčený a nahradený tiež nezákonne.   

Zákonnosť zostavenia 5 člennej 4. disciplinárnej komisie na súde obhajujú dvaja jej členovia. Prokurátor JUDr. Peter Sabo a JUDr. Peter Sepeši. Tí tvrdia, že 4. disciplinárna komisia bola zákonná, hoci sa zmeny udiali. Na jej rozhodovanie o Trnkovej veci vplyv nemali. Bitka prokurátorov bude pokračovať na krajskom súde koncom roka.

"Rozhodovanie disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry bolo zákonné. JUDr. Dobroslav Trnka počas rozhodovania zloženie disciplinárnej komisie nenamietal," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy