Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Retro je späť, na bicykloch aj autách
Zdielať na

Retro je späť, na bicykloch aj autách

BRATISLAVA / Už je to niekoľko rokov, čo naše ulice zaplavujú ľudia oblečení v štýle retro. Mnohí bez hanby oprášili bicykle po svojich rodičoch a starých rodičoch.

Retru na dvoch kolesách neodolala napríklad ani Dominika Cibulková. Štýlovo môžete vyzerať s novým bicyklom, ale aj s tým prerobeným od babky.

"Väčšinou sa základ dá zachrániť. Že potom treba meniť kolesá alebo tie ostatné veci, ako prehnité sedlá, je už jasné," hovorí mechanik Martin Chupáč.

Retro jazdu si môžu návštevníci Bratislavy vychutnať aj na štyroch kolesách. Spoznávanie mesta na starých, ale stále funkčných autách, je atrakciou nielen pre turistov.

Facebook.com/Dominika Cibulková

Tlačidlové telefóny

"Návrat k retro dizajnu, predmetom, hudbe či filmom sa opakuje generáciu čo generáciu," myslí si sociologička Silvia Porubänová. Oblečenie, módne doplnky, hračky, platne, jedlo od babky, ale aj riady do domácnosti hlásia už niekoľko rokov svoj návrat. K nemu sa pridávajú aj staré tlačidlové mobily. V zahraničí je už teraz po nich vysoký dopyt. U nás sa ich niektorí nestihli ešte vzdať a už sú späť.

"Používam telefóny len na tri veci, na telefonovanie, smskovanie, nastavenie budíka," hovorí moderátorka Novín o 17:00, Aneta Sedlmair Parišková.

Aj napriek nesutálemu technickému pokroku čoraz viac ľudí siaha aj po starých, no o to viac štýlových fotoaparátoch. "Všetky majú pekný moderný dizajn, napriek tomu, že je to starý systém na film. Dievčatá si to niektoré kupujú aj ako módny doplnok," dodáva majiteľ obchodu Matej Žoldoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy