Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
ZÁZNAM. Piťo autorovi Gorily: Už mám toho plné zuby, ty k*k*t
Zdielať na

ZÁZNAM. Piťo autorovi Gorily: Už mám toho plné zuby, ty k*k*t

BRATISLAVA / Novinár Tom Nicholson, ktorý sa stal známym po prevalení kauzy Gorila, si vraj telefonoval s údajným šéfom zločineckej skupiny Jurajom O., ktorú polícia nazýva Piťovci. Majú to dosvedčovať záznamy telefonátov, ktoré sa dnes objavili na internete.

Dvojica si tyká

Novinár a tvorca knihy o Gorile Tom Nicholson mal v minulosti niekoľkokrát telefonovať s dnes zadržiavaným šéfom bratislavskej skupiny políciou označovanou ako Piťovci.

Email s odkazom na internetovú stránku sa dostal do viacerých slovenských redakcií. Tá okrem základných informácií obsahuje aj tri nahrávky. Z ich obsahu vyplýva, že si volajú navzájom. Raz jeden, inokedy druhý. Podľa zverejneného záznamu si dvojica tyká. Oslovujú sa krstnými menami Juraj a Tom.

V prvej nahrávke sa podľa jej obsahu rozpráva novinár s údajným mafiánom o pripravovanom článku do denníka, pre ktorý novinár písal. Pýtal si sprostredkovanie reakcie. Podľa nahrávky to vyzerá tak, že reakciu novinárovi Piťovci sprostredkovali.

O detektore lži a Tupom

Ďalší telefonát sa týkal vraždy Daniela Tupého. Podľa neho volal Piťo Nicholsonovi. Chcel aby zatlačil na to, aby jeho ľudia podstúpili detektor lži. "Tom, čau. Vedel by si zariadiť, aby všetci traja obvinení v kauze zavraždeného študenta Daniela Tupého by išli na detektor lži," spomína sa v spomínaných nahrávkach.

Telefonáty mali podľa zdroja Televízie JOJ vzniknúť približne v roku 2010, krátko po vražde Ernesta Valka. Momentálne nie je jasné, kto z dvojice mužov bol odpočúvaný. Či iba jeden z nich, alebo obaja.

Úryvok z komunikácie

J.O.:
Už mám plné zuby tejto politiky, ty k...t, už mám plné zuby...
Tom dá sa to nejať napísať? My sme to ponúkali. Hrbáček je týždeň vonku, ty k...t, a už také intrigy z tej strany. Nie je to normálne.

T.N.:
Môžeme sa k tomu stretnúť, budeš mať čas dneska?

J.O.:
Tomko, kedykoľvek, ale ja času moc nemám.

Kaliňák: Je toho naozaj dosť

Úniky nahrávok rozhovorov novinára Toma Nicholsona najprv s bývalým kolegom so Sme a najnovšie aj s údajným šéfom skupiny piťovcov Jurajom O. sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) dobrou motiváciou, aby nový plánovaný systém odposluchov "dokopali“ čo najrýchlejšie.

"Ten bude sám o sebe dostatočne autonómny na to, aby takéto veci nemohli vznikať,“ vysvetlil minister Kaliňák a dodal poznámku, že "je toho naozaj dosť“. Nový systém odposluchov sa pokúšal budovať už bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (NOVA), ktorý sa snažil o oddelenie systémov polície a SIS.

Kaliňák považuje za potrebné, aby sa najprv pripravili technické podmienky pre nový systém uskutočňovania odposluchov a potom sa na to nadstavila nová legislatíva. Nechce predstavovať nový zákon, ktorý by nezodpovedal technike. Po jej predložení dlhšie volá opozícia, napríklad bývalý minister obrany a dnes šéf výboru na kontrolu vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS).

Vystopovanie má byť jednoduchšie

"Mám chuť teraz o to rýchlejšie pripraviť celý nový systém, aby tá kontrola bola jednoduchá, aby to bolo na jednom mieste,“ povedal Kaliňák s tým, že by im to umožnilo vždy identifikovať, odkiaľ "kuká priešvih“.

Minister by chcel mať do konca roka logistickú dohodu, ako bude systém vyzerať, aby na nej mohli postaviť zákon. "Zákon o tajných službách je pripravený, to Slovenská informačná služba spolu s vojakmi (MO) pripravili. Prejdeme tú záverečnú diskusiu o jednotlivých bodoch práve s touto úpravou,“ dodal šéf rezortu vnútra.

Podľa jeho slov by hneď na začiatku roka mohol ísť tento zákon do legislatívneho procesu. Kaliňák má predstavu, že systém odposluchov by mal byť centralizovaný s centralizovanou kontrolou. "Neexistuje možnosť, aby ste úplne vylúčili ľudský faktor, ale vystopovanie bude podľa mňa jednoduchšie,“ myslí si o takom systéme Kaliňák. Schvaľuje, aby kontrolu robili príslušní poslanci parlamentu.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy