Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Výjazd vlády? Nie, skôr kampaň
Zdielať na

Výjazd vlády? Nie, skôr kampaň

BRATISLAVA / Ak sa v inom ako hlavnom meste objaví niekoľko vládnych limuzín, väčšinou to miestni vnímajú ako veľkú vec. Zvedaví sú nielen na to, ako politici vyzerajú naživo, ale aj na to, čo im sľúbia. Analytici však tvrdia, že by sme sa mali mať na pozore. Takéto výjazdy môžu totiž zaváňať skrytou volebnou kampaňou.

Trenčiansky kraj potrebuje od štátu 2 milióny

Vládna kolóna na čele s premiérom Ficom už  stihla urobiť po Slovensku pekných pár kilometrov. A všade rozdávala Vratkove zlaté vlasy. Tak napríklad v Michalovciach sa hovorilo o diaľnici, v Straej Ľubovni o zimnom štadióne. "Vláda rozhodla o vyčlenení sumy jeden milión eur na dostavbu zimného štadiónu v Starej Ľubovni," povedal v marci 20 Robert Fico.

A v stredu v Handlovej zasa o tom, že Trenčianskemu kraju by sa lepšie dýchalo s viac ako dvoma miliónmi eur od vlády. Reakcia opozície na seba nenechala dlho čakať. "Bezočivá kampaň pred voľbami," uviedol J8n Figeľ, predseda KDH.

Chodila aj Radičovej vláda

Je však treba pripomenúť, že nielen terajšia vláda sa hlási k fanúšikom výjazdových rokovaní. Aj ministri vlády Ivety Radičovej radi cestovali. Potom, čo si urobili samostatné výjazdy sa napríklad svorne stretli v Košiciach.

S transparentami ich vítali aj v podtatranskej Štrbe. Rokovalo sa o veľkých peniazoch pre teplárne. "Všetky záujmové skupiny lobujú za peniaze. Myslím, že sa vieme dohodnúť na rozumných riešeniach," povedala v apríli 2011 Iveta Radičová.

Analytik: je to predvolebná kampaň

Aj keď politici to vylučujú, analytici upozorňujú na to, že pod medovými fúzami sa môže nachádzať skrytá volebná kampaň. Najmä, ak je pár týždňov pred voľbami. "Ono je to vždy takto. Keď idú prezidentské voľby a kandiduje úradujúci prezident, alebo sú to parlamentné voľby... vždy má výhodu ten, kto je pri moci. A žiadna vláda, ktorá doteraz bola sa tejto výhody vzdať nechcela," uviedol politický analytik Ján Beránek.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články