Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Labuť na pekáči. Pytliaci lovia najmä mláďatá
Zdielať na

Labuť na pekáči. Pytliaci lovia najmä mláďatá

TAJNÁ / V dedine Tajná, neďaleko Vrábel našli zranenú labuť. Zákonom chránené zviera malo tak zničené krídla, že nedokázalo odletieť. Ochranári si myslia, že ju vyplašili pytliaci z neďalekého rybníka vo Vrábľoch. Tí údajne lovia mladé labute, ktoré potom jedia.

Vzlietnuť sama nedokázala

"Dedo sedel s kamarátom a videl, ako tuto pristála labuť," opisuje svedok Miroslav Čiernik. "Na krídlach má krvavé, možno teraz si to umyla, ale mala to, neviem prečo neodletí," dodáva obyvateľ Tajnej Štefan Slamka.

Obyvatelia ju zahnali  k malému rybníku v blízkosti. Vzlietnuť však sama nedokázala. K labuti nakoniec zavolali pomoc. Odchytiť sa len tak nedala. Ušla do vody a odtiaľ sa jej nechcelo. Zachránili ju až po niekoľkých hodinách.

Pytliaci hliadkujú v blízkosti jazera

Ochranári si myslia, že labute zrejme vystrašili osadníci. K rybníku vo Vrábľoch vraj chodia na ne poľovať. "Tam sa momentálne nachádza okolo 70 kusov, to sú vyvedené mláďatá, len naši občania nám robia neplechu možno, že aj tým, že ich rozháňajú," tvrdí ochranca prírody Gustáv Kršák. 

Všetko funguje údajne tak, že pytliaci hliadkujú v blízkosti. Stačí, že labuť vyjde na pole. Zvieratá sa snažia pred pytliakmi uniknúť, a potom ich ľudia nachádzajú na miestach, kde by to nikto nečakal. Napríklad na benzínke.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/MAFRA/František Vlček

Súvisiace články

Najčítanejšie správy