Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mimoriadna vláda. S Tureckom budeme stavať elektrárne
Zdielať na

Mimoriadna vláda. S Tureckom budeme stavať elektrárne

BRATISLAVA / Slovensko sa snaží s Tureckom zintenzívniť spoluprácu v energetike. Vláda na dnešnom mimoriadnom rokovaní schválila memorandum o spolupráci, s ktorým minister hospodárstva Tomáš Malatinský odchádza na pracovnú návštevu do Turecka.

“Chceme podporiť účasť slovenských subjektov na energetických projektoch v Turecku. Dá sa povedať, že slovenské subjekty by mohli na týchto projektoch participovať, čomu sme chceli dať aj vládnu podporu," povedal po mimoriadnom rokovaní vlády minister Malatinský.

Obnoviteľné zdroje a jadrová energetika

Podľa schváleného memoranda majú obe krajiny spolupracovať napríklad v oblasti obnoviteľných zdrojov či v jadrovej energetike. S tureckými firmami by mali taktiež naše spoločnosti rozvíjať uhoľné baníctvo a spolupracovať pri výstavbe a prevádzke tepelných a vodných elektrární. ,

Minister Malatinský v tejto chvíli nechcel konkretizovať projekty, na ktorých by mohli slovenské firmy participovať v krajine polmesiaca. “Turecko je z dlhodobého výhľadu pre Slovensko bezpochyby zaujímavý a perspektívny trh. Ide o blízky a dosiahnuteľný trh aj pre malé a stredné podniky,“ konštatoval rezort hospodárstva.

Aktívna obchodná bilancia

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky pretrvávala, s výnimkou rokov 1996 a 2001 aktívna obchodná bilancia Slovenska s Tureckom. Obrat v rokoch 2003 až 2007 narástol viac ako štyrikrát. Celkový obrat za minulý rok predstavoval 1,2 mld. eur, pri exporte zo Slovenska 850 mil. eur a importe 377 mil. eur. “Aj v tomto roku možno reálne počítať s dosiahnutím vzájomnej obchodnej výmeny v hodnotovom vyjadrení viac ako jednej miliardy eur,“ uzavrel rezort hospodárstva. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy