Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Otrávený Orol kráľovský. Nádhernému dravcovi hrozí vyhynutie
Zdielať na

Otrávený Orol kráľovský. Nádhernému dravcovi hrozí vyhynutie

BRATISLAVA / Už ste sa niekedy zadívali na oblohu a spozorovali ste orla, ktorý krúžil nad zemou? Je to krásny pohľad! Ale žiaľ, je veľmi pravdepodobné, že naše deti už nebudú mať možnosť kochať sa pohľadom na tohoto majestátneho vtáka. Včera našli ochranári otráveného vzácneho Orla kráľovského.

Napriek tomu, že tento dravec je jedným z najohrozenejších druhov nielen na Slovensku, ale v celej Európe, včera ho niekto otrávil. Za obeť trávičovi padla 8-ročná samička Orla kráľovského. Je to vzácny druh, ktorému hrozí vyhynutie. Na Slovensku je už len do 30 párov. V celej Európe sa ich počet odhaduje maximálne na 300 párov.

Môžu za smrť dravca poľovníci?

Túto samičku sa podarilo ochranárom pred približne 3 rokmi zachrániť, keď ju našli priotrávenú. Tentoraz to už ale nezvládla. K otráveniu nádherných dravcov ženie ľudí mýtus, že sú škodcami a pripisuje sa im znižovanie stavov menšej zveri. Nie je to vôbec pravda. Podľa odborníkov, za ich smrťou často stoja práve tí, ktorí by ich mali chrániť - niektorí poľovníci. Žiaľ, nedá sa im to dokázať!

Trávičovi hrozí 8-ročné väzenie

Spoločenská hodnota dravca je niekoľko tisíc eur, čo je v porovnaní so stratou tohoto krásneho vtáka zanedbateľná čiastka. V prípade, že sa podarí páchateľa zadržať, hrozí mu až 8-ročné väzenie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy