Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Deti nešportujú, lebo mnohým školám chýbajú telocvične...
Zdielať na

Deti nešportujú, lebo mnohým školám chýbajú telocvične...

Slovensko je s dvoma hodinami telesnej výchovy týždenne na poslednom mieste v rebríčku európskych štátov. Až 70% školopovinných detí trávi viac času za počítačom ako pri športe. Okolo zvýšenia počtu hodín telesnej výchovy sa stále veľa diskutuje, no realita je taká, že v rozvrhoch väčšiny škôl sú stále len dve hodiny týždenne namiesto troch.

Odborníci bijú na poplach

Málo pohybu, večné vysedávanie za počítačov, konzumný život. Pre väčšinu detí je povinný telocvik jedinou pohybovou aktivitou. A preto odborníci bijú na poplach. Aj keď zvýšenie počtu hodín chce Čaplovič postupne zaviesť do konca roka 2013, už teraz môžu školy zvýšiť počet hodín telocviku, no urobilo tak len minimum škôl.

"Radi by sme mali viac hodín telesnej výchovy, lebo je to pre zdravie detí naozaj dôležité, ale žiaľ, z technických dôvodov, keďže máme len jednu telocvičňu, to nie je možné. Ak si vyrátame, že škola má 19 tried po dve hodiny, už je to 38 hodín telesnej výchovy," hovorí riaditeľka Základnej školy na Karloveskej 61 v Bratislave Andrea Pitoňáková.

Horšie je to v zime...

Horšie je to s telocvikom v zime. Školy preto robia, čo môžu a buď spájajú dve triedy, tak ako v prípade 3A  a 3C alebo rozdeľujú telocvičňu na polovicu. Najmä v prípade škôl, ktoré sú slabo technicky vybavené, by mali na športovanie detí myslieť najmä rodičia, aby všetkú zodpovednosť  prípadnú obezitu detí neniesli len školy. Krúžky mimo školy má totiž len každý tretí žiak.

Tri hodiny telocviku teda našťastie budú, no ďalší prolbém, ktorý treba riešiť sú telocvične. Približne 340 škôl na celom Slovensku nemá ani vlastnú telocvičnu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Deti_telocvik

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy