Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Toto sú najdôležitejšie zmeny Zákonníka práce
Zdielať na

Toto sú najdôležitejšie zmeny Zákonníka práce

Od januára už budeme pracovať podľa nových pravidiel. Zavádza ich novela Zákonníka práce, ktorú schválili slovenskí poslanci. Ponúkame 10 najdôležitejších zmien, ktoré prinesie.

1. Závislá práca, 2. Flexikonto

Pracujete presne podľa pokynov šéfa? Ak máte aj riadny pracovný čas s odmenou, tak ide o závislú prácu. O tom, ako sa bude pracovať vtedy, keď má firma menej zákaziek, už budú rozhodovať aj odbory.

3. Odbory, 4. Kolektívne zmluvy

Odborárski bossovia budú môcť čerpať voľno s náhradou mzdy. Kolektívne zmluvy budú musieť dodržať minimálne to, čo je v zákonníku.

5. Nočná práca, 6. Nadčasy

Nočná práca bude o hodinu dlhšia. S výnimkou zdravotníkov bude počet nadčasov nezmenený. Maximálne 150 hodín ročne.

7. Práca na dobu určitú, 8. Skúšobná doba

Zmluvu na dobu určitú bude môcť zamestnávateľ predĺžiť najviac dvakrát počas dvoch rokov. Skúšobná doba sa však nebude predlžovať vôbec. Strop je 6 mesiacov. "Ľudia budú s chuťou pracovať a bude sa meniť aj ekonomická situácia na Slovensku k lepšiemu," povedal predseda Sociálneho výboru Ján Podmanický.

9. Prepúšťanie

Ak ste vo firme pracovali aspoň dva roky, pri výpovedi budete môcť čerpať aj výpovednú lehotu aj odstupné. Jeho výška bude závisieť od toho, ako dlho ste vo firme pracovali. "Som presvedčený, že novela zabezpečí rovnováhu medzi právami zamestnancov a zamestnávateľov," dodal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

10. Dohodári

Odvody už budú musieť platiť aj dohodári. Budú však mať aj isté práva zamestnancov. A to. Nárok na minimálnu hodinovú mzdu, k tomu aj voľno, ak pôjdu k lekárovi a príplatky za nadčas a nočnú prácu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy