Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Raky v Šírave. Rybárov prekvapilo zemplínske more
Zdielať na

Raky v Šírave. Rybárov prekvapilo zemplínske more

V okolí mesta Strážske a vodnej nádrže Zemplínska Šírava je vraj najväčší výskyt polychlórovaných bifenylov, teda PCB, na svete. Keďže sú to toxické látky, situácia je mimoriadne vážna. Preto aj odborníkov veľmi prekvapil najnovší nález v šíravských vodách.

Nečakaný úlovok

Vody Zemplínskej Šíravy odhalili jedno zo svojich obrovských tajomstiev. V lokalite, ktorá je totálne zamorená PCB látkami, sa totiž nachádzajú raky. Približne 15 kusov našli rybári pri svojom kontrolnom výlove.

"Kolegovia rybári boli tak isto prekvapení a veľmi prekvapení, že tam sa nachádzaja aj rak," povedal rybársky hospodár MsO SRZ Michalovce Rastislav Kačmarský.

Rak žije tam, kde je čisto

Ako vysvetlila zoologička Zuzana Argalášová, raky sú totiž považované za indikátora čistoty vôd a v prírode by to malo platiť. Šírava je pritom dlhodobým strašiakom kvôli toxickým PCB látkam, ktoré sa v nej nachádzajú.

Ľudia ju preto zďaleka obchádzajú, no odborníci tvrdia, že vody sa báť nemusia. "Pokiaľ rekreačne pôjdete na Zemplínsku Šíravu a tam si zaplávate, tak žiadne nebezpečenstvo vám nehrozí. Aj pokiaľ tam strávite celú dovolenku," uviedol profesor Tomáš Trnovec zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

PCB v bahne

Problém je v bahne, kde sa už PCB látky, nachádzajú. Odtiaľ sa dostanú do rýb a usadia sa v tukoch. Keď ryby skonzumuje človek, môže mať vážne zdravotné problémy. "Napríklad incidencia diabetu, pravdepodobne aj hypertenziu, obezitu. Je viac detí, ktoré majú poškodený sluch alebo majú väčšiu kazivosť zubov, a tak ďalej," poukázal Trnovec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články