Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2025
Európska únia chce rozšíriť označovanie nutri-score, ale naráža na odpor
Zdielať na

Európska únia chce rozšíriť označovanie nutri-score, ale naráža na odpor

BRATISLAVA / K zdravému životnému štýlu patria okrem dostatku pohybu neodmysliteľne aj zdravé potraviny a samozrejme s tými najlepšími nutričnými hodnotami. Uľahčiť ich výber má takzvaný farebný semafor na obaloch, už niekoľko rokov sa s ním môžete stretnúť aj na Slovensku. Jedná sa o nutri-score.

Niektorí výrobcovia ho ale neakceptujú. A problém s ním majú aj niektoré európske štáty.

Označenie nutričnej hodnoty

​A, B, C, D, E. Tieto písmená na obaloch niektorých potravín poukazujú na ich nutričné hodnoty. Nejde ale to či je výrobok kvalitný alebo nekvalitný.

"To znamená koľko ho mám konzumovať ak mi tam vychádza červená značka to znamená, že môžem si ho samozrejme dať ale nemal by som ho niekoľkokrát denne konzumovať pretože ten energetický príjem je príliš vysoký, " hovorí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Michal Krajčovič.

Zjednotenie označovania

Ak na obale uvidíte napríklad písmeno A, znamená to, že produkt má prospešné nutričné hodnoty - ako je vláknina či bielkovina.

"V súčasnosti sa označenie Nutri-score nachádza na vybraných značkových produktoch, ktorých výrobcovia sa ho rozhodli dobrovoľne zaviesť, " informuje PR manažérka spoločnosti Tesco Stores SR Mária Zerzanová. 

"Výrobky našich privátnych značiek sú tie, kde vieme tento systém aj sami zaviesť, ovplyvňovať akú známku alebo akú hodnotu ten výrobok dostane, napríklad znižovaním podielu pridanej soli alebo cukru, o čo sa snažíme, " o označení potravín povedal hovorca spoločnosti Lidl Slovenská republika Tomáš Bezák. 

Informácie o potravinách cez QR kód

Ďalší obchodný reťazec plánuje zaviesť odlišný spôsob označovania potravín.

"To znamená, že z ean kódov na qr kódy, tak práve v týchto qr kódoch si zákazníčky a zákazníci nájdu všetky potrebné informácie vrátane tohto nutričného hodnotenia, " vyjadril sa hovorca spoločnosti Billa Slovensko Marek Kravjar. 

S myšlienkou prišli britskí vedci

S myšlienkou nutri-score prišli v minulosti britskí vedci. Spomínaná forma označenia má pomôcť v boji s obezitou či kardiovaskulárnymi chorobami. Forma označenia mala byť na každej potravine už dva roky dozadu. Aspoň taký bol zámer Európskej komisie.

"Táto otázka je zložitá, dosiahnutie spoločných riešení so sebou nesie aj značné výzvy, " vyjadril sa zastupujúci vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Problém s nutri-score

S takzvaným potravinovým semaforom majú ale problém niektoré európske krajiny, ktoré označenie nutri-score
odmietajú zaviesť.

"Napríklad ako olivový olej bol pre Taliansko alebo parmezán, ktoré by vyšli v tomto zle, pretože majú veľmi vysokú energetickú hodnotu tak by bolo posudzované tou červenou alebo oranžovou farbou a takýchto rôzností bolo samozrejme viac, " opäť Martin Krajčovič. 

Nutri-score kritizujú aj niektorí výrobcovia z rôznych krajín, a to z dôvodu, že označenie neinformuje o tom, aké pridané zložky má potravina.

"To ako sa ukázalo časom, dokázali rôzni potravinári obchádzať. Zjednodušene povedané, prihodili zopár vitamínov a minerálov do vysoko-spracovaných potravín a zlepšili tak ich skóre, napriek tomu, že tá potravina
vlastne nie je zdravšia, " vysvetľuje výživový poradca Michal Páleník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy